Help uw kleinkinderen bij hun toekomstplannen

| Uw geld

Een potje opbouwen voor uw kleinkinderen, bijvoorbeeld voor een wereldreis na de middelbare school of een rijbewijs, kan een heleboel voorpret opleveren. En het leuke is dat de Belastingdienst daaraan meewerkt.

  • Share

Grootouders spelen een grote rol bij het opgroeien van hun kleinkinderen. Dat wist u natuurlijk al, maar het is inmiddels ook vastgesteld door een onderzoek van de Universiteit van Oxford1. Het is leuk om samen met kleinkinderen dingen te doen en te beleven. Veel grootouders schenken ook geld aan hun kleinkinderen of bouwen een potje voor hen op, om ze later te verrassen en een goede start te geven zodra ze op eigen benen komen te staan.

Fiscale vrijstelling bij schenking aan kleinkinderen

De Belastingdienst stimuleert dit, want u kunt als grootouder elk jaar fiscaal voordelig schenken. Boven de vrijstelling van €2.173 in 2019 moet de ontvanger schenkingsbelasting betalen, maar daaronder is de schenking geheel belastingvrij. Als u bijvoorbeeld EUR 50 per maand apart zet, blijft u ruim binnen de vrijstelling. Op deze manier kunt u – bijvoorbeeld bij een beleggingsrendement van 4% en een looptijd van 18 jaar – ruim EUR 15.500 opbouwen.

Voor de volledigheid: schenkingen die een grootouder 180 dagen of minder doet voor zijn of haar overlijden, zijn belast met successierechten. Schenkt u regelmatig tijdens uw leven, dan is dat niet alleen leuk om te doen, maar bespaart u bovendien flink wat belasting. Over de precieze fiscale impact kan uw belastingadviseur meer vertellen of raadpleeg eerst de website van de Belastingdienst voor fiscale informatie.

Manieren om te schenken

U kunt kleinkinderen natuurlijk contant geld schenken, maar u kunt het ook ergens veilig voor ze wegzetten. Als u geld voor een concreet doel aan een kleinkind wilt schenken, kunt u een spaarrekening of een beleggingsrekening op naam van uw kleinkind openen. Dan loopt u niet het risico dat het geld in de loop der jaren voor andere doelen gebruikt wordt dan waarvoor u het bedoeld heeft.

Als u besluit te beleggen, dan is maandbeleggen een manier om risico’s te spreiden en een potje op te bouwen waar u geen omkijken naar heeft. U kunt voor verschillende kleinkinderen een eigen potje aanhouden, om zo de diverse ‘doelen’ uit elkaar te houden. Let wel: het rendement kan bij beleggen sterk variëren en zelfs negatief zijn. Ook brengt beleggen kosten met zich mee die u bij sparen niet heeft.

Meer over schenken:

1 Bron: Grandparents Contribute to Children’s Wellbeing – University of Oxford, 2017.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten