Help uw kleinkinderen bij hun toekomstplannen

| Uw geld

Een potje opbouwen voor uw kleinkinderen, bijvoorbeeld voor een wereldreis na de middelbare school, of een rijbewijs en een leuk ‘startersautootje’, kan u een heleboel voorpret geven. Want u kunt zich nu al een beeld vormen van wat ze er later mee kunnen gaan doen, en bent er hoogstwaarschijnlijk nog zelf bij om het allemaal mee te maken.

  • Share

U bent als grootouders tegenwoordig steeds meer betrokken bij het wel en wee van uw kleinkinderen, zo blijkt uit de praktijk. Veel dingen samen doen en samen beleven. Veel grootouders schenken ook geld aan hun kleinkinderen of bouwen een potje op, om ze later mee te kunnen verwennen.

De Belastingdienst stimuleert dit, want u kunt elk jaar fiscaal voordelig schenken door van de verschillende vrijstellingen gebruik te maken. Boven een vrijstelling moet de ontvanger schenkingsbelasting betalen, maar daaronder niet. En vele jaarlijkse schenkingen van u kunnen oplopen tot een mooi bedrag.

Better safe than sorry

U kunt geld contant weggeven, maar u kunt het ook ergens veilig wegzetten. Als u geld voor een concreet doel aan een kleinkind wilt schenken, kunt u bijvoorbeeld een spaarrekening of een beleggingsrekening op naam van uw kleinkind openen. Dan loopt u niet het risico dat het geld in de loop der jaren al voor andere doelen gebruikt wordt dan waarvoor u het bedoeld heeft.

En als u besluit te beleggen, is maandbeleggen een makkelijke manier om risico’s te spreiden en een potje (of potjes) op te bouwen waar u geen omkijken naar heeft. U kunt voor verschillende kleinkinderen een eigen potje aanhouden. Zo kunt u de diverse ‘doelen’ uit elkaar houden. Let wel: het rendement kan bij beleggen sterk variëren en zelfs negatief zijn en beleggen brengt kosten met zich mee die u bij sparen niet heeft.

Wereldreis of tweedehands auto

Als u bijvoorbeeld een kleinkind op zijn of haar 18e een wereldreis wilt laten maken, of rijlessen wilt schenken en een leuke tweedehands auto, kunt u daarvoor EUR 50 per maand apart zetten Met dat bedrag blijft u ruim binnen de vrijstelling. Zo kunt u – bij een rendement van gemiddeld 4% en een looptijd van 18 jaar – een totaalbedrag van ruim EUR 15.500 opbouwen.

Geen notaris, maar incasso

U hoeft niet eens naar de notaris voor het opbouwen van dit soort potjes. U kunt gewoon een incasso afgeven, zodat steeds een bedrag apart wordt gezet dat beneden de vrijstellingen blijft. Zo is het allemaal ook nog eens belastingvrij. Pas wel op, want schenkingen die 180 dagen vóór uw overlijden worden gedaan, worden alsnog als erfenis en met successierechten belast. Maar dat laatste melden we alleen om volledig te zijn.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten