Here comes the sun

| Duurzaam

Deze week schiet de temperatuur omhoog en overal in Nederland schijnt de zon. Wist je dat de hoeveelheid zonne-energie die de aarde elk uur raakt, voldoende is om de hele planeet een jaar lang van energie te voorzien.

  • Share
RobecoSAM Smart Energy Fund

Beleg in slimme energietoepassingen

Koop dit fonds

Als de zon doorbreekt, ziet het leven er opeens anders uit. Mensen zijn meestal een stuk vrolijker. Je lichaam maakt dankzij het zonlicht vitamine D aan, wat nodig is voor de opname van calcium. En het versterkt je immuunsysteem. Op dagen dat de zon schijnt, wordt er soms gewaarschuwd voor een hoge UV-index. Dat betekent dan insmeren met zonnebrandcrèmes met een hoge factor en eventueel de schaduw opzoeken. En het heeft zelfs gevolgen voor de stemming op de beurs: beleggen levert meer op als de zon schijnt.

Overdaad schaadt

Je zou denken dat op een hele zonnige dag de opbrengst van zonnepanelen veel hoger is. Maar ook bij het opwekken van zonne-energie geldt dat overdaad schaadt. De opbrengst ligt dan een stuk minder hoog dan op een frisse zonnige voorjaarsdag. Het vermogen van zonnepanelen neemt boven de 25 graden namelijk met ongeveer 0,4% per graad af (Bron: NOS, 2018). En op die mooie zomerdag kan de temperatuur van de donkere zonnepanelen vol in de zon, zomaar oplopen tot 60 graden! De opbrengst per uur ligt dan 14% lager.

Uit de schaduw

Zonne-energie staat nu nog in de schaduw van windenergie en biomassa. Binnen het segment duurzame energie is het marktaandeel ongeveer 8%, volgens het Internationaal Energieagentschap. Die organisatie voorspelt echter ook dat de capaciteitsinvesteringen voor zonne-energie de komende jaren hoger liggen dan voor alle andere duurzame energievormen. Dat heeft alles te maken met een enorme kostendaling. De prijs voor het opwekken van een kilowatt zonne-energie ligt 99% lager dan 40 jaar geleden. Het eind van die daling is bovendien nog niet in zicht.

Revolutie

De eerste zonnecel die in 1883 gemaakt werd, zette slechts 1% van het zonlicht om in stroom. Inmiddels is die efficiëntie opgelopen tot 15% à 17%. Er zijn zelfs zonnecellen op de markt waarbij dat meer dan 20% is. De zonnecel-techniek wordt steeds efficiënter, terwijl de prijzen gestaag dalen. In veel andere sectoren heeft zo’n patroon een ware revolutie op gang gebracht. Dat een smartphone tegenwoordig veel meer kan dan een grote computer uit 2009, is te danken aan het feit dat computerchips jarenlang zowel steeds krachtiger als goedkoper werden.

Slimme duurzame oplossingen

De kans is groot dat we over tien tot twintig jaar volop goedkope zonne-energie hebben. Maar daarmee zijn de energieproblemen nog niet de wereld uit. Hoe laten we bijvoorbeeld vliegtuigen op zonne-energie vliegen? En wat doen we als het bewolkt is of nacht? Om in onze toekomstige energiebehoefte te voorzien is er niet alleen een brede mix nodig van duurzame energievormen, maar ook nieuwe systemen voor het opslaan van die energie.

Zonnige vooruitzichten

Allerlei bedrijven werken aan innovatieve, betaalbare oplossingen voor zaken waar we tegenaan lopen in de duurzame energierevolutie. Met RobecoSAM Smart Energy kan je daar vandaag al op inspelen. Het fonds belegt in aandelen van bedrijven die concurrerende en duurzame oplossingen bieden voor de groeiende behoefte aan betrouwbare, schone en betaalbare energievoorzieningen.

Dit artikel verscheen eerder in de Robeco Fund Update.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten