Het handelsconflict door een Chinese bril

| Visie

De beleggingsvooruitzichten voor 2021 zijn goed, maar beleggers in Chinese aandelen hebben al een mooi jaar achter de rug. Hoe ziet de toekomst eruit en hoe belangrijk is het voor de economie van China dat de handelsstrijd met de Verenigde Staten niet oplaait?

  • Share
Robeco Chinese A-Share Equities

Beleggen in de Chinese welvaartsgroei

Koop dit fonds

Voor de Covid-19-uitbraak trok het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China veel aandacht in de financiële wereld. Het virus zorgt er voor dat een oplossing ook niet snel bereikt zal worden in het nieuwe jaar. Op 20 januari betrekt Joe Biden het Witte Huis.

“Het ligt voor de hand dat hij dan eerst maatregelen gaat nemen om de pandemie in de Verenigde Staten onder controle te krijgen”, vertelt Jie Lu, hoofd investments China bij Robeco: “Het verbeteren van de handelsrelaties met China staat waarschijnlijk niet hoog op zijn prioriteitenlijst.”

Duurzaam raakvlak

Maar ook als het virus onder controle is, lijkt een oplossing van het handelsconflict nog ver weg. Lu: “Met name op het vlak van technologie blijft het conflict bestaan. China zet alles op alles om uit te groeien tot een technologische supermacht, terwijl de Verenigde Staten juist zijn voorsprong wil verdedigen en het intellectueel eigendom van Amerikaanse bedrijven wil beschermen. De kans is dan ook groot dat Biden voorlopig de door Trump ingestelde importheffingen in stand houdt. Er ligt overigens wel ruimte om de relatie te verbeteren.”

“In tegenstelling tot zijn voorganger, kiest Biden naar verwachting veel meer voor overleg dan voor de confrontatie. Hierdoor kan het conflict zijn scherpe rand verliezen. Daar komt bij dat beide landen elkaar kunnen vinden als het gaat om duurzaamheidsbeleid. Dat is een van de speerpunten voor Biden, terwijl China al zeer actief is op dit vlak en zich ten doel stelt om de netto CO2-uitstoot tot nul terug te brengen.”

Economische motor maakt toeren

Ook als er geen verbetering komt in de handelsrelatie met de Verenigde Staten, gaat de Chinese economie een mooi 2021 tegemoet. Lu: “In vergelijking met andere landen, is de maakindustrie in China na de virusuitbraak snel op gang gekomen. Hierdoor tekende zich in 2020 al een herstel van de export af.”

“De relatief lage voorraadniveaus voor de huidige fase van de economische cyclus, wijzen erop dat die beweging nog even door kan zetten. Als Covid-19 straks meer naar de achtergrond verdwijnt, worden in 2021 de toenemende industriële productie en binnenlandse consumptie de belangrijke economische groeimotors.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten