‘Het kan zomaar de comeback kid van je beleggingsportefeuille worden’

| Visie

Na een wild 2022 zijn obligatiemarkten in de eerste helft van 2023 tot rust gekomen. Bob Stoutjesdijk vertelt als beheerder van Robeco Global Total Return Bond Fund hoe hij aankijkt tegen de economie en waar nu mooie kansen liggen in de obligatiewereld.

  • Share

Wat was de grootste verrassing van de eerste helft van 2023?

Stoutjesdijk: “Ik sta ervan te kijken hoe goed de dienstensector presteert en hoe druk het bijvoorbeeld in restaurants is. Het is verbazingwekkend dat de economie redelijk op stroom blijft, ondanks dat de beleidsrente in Europa met 4% is opgelopen. Wie dat twee jaar geleden had voorspeld, was waarschijnlijk voor gek verklaard. De afgelopen kwartalen lijkt zich een structurele verschuiving af te tekenen in onze bestedingen. De inhaalslag om na de coronapandemie weer uit eten of op vakantie te gaan was geen tijdelijk fenomeen, terwijl we juist minder geld uitgeven aan spullen. De maakindustrie maakt dan ook een moeilijke periode door.”

Hoe kijk je nu aan tegen de financiële en beleggingsmarkten?

Stoutjesdijk: “De maakeconomie zit al in een recessie, terwijl het een kwestie van tijd is tot huishoudens hun uitgaven wat terugschroeven omdat de reserves die tijdens de coronapandemie zijn aangelegd langzaam opraken. Dan krijgt ook de dienstensector het lastig. Maar omdat de arbeidsmarkt nog zo sterk is, zal het pad richting een eventuele recessie heel geleidelijk zijn. Ook de stijgende rente zorgt ervoor dat de economie steeds meer afkoelt. Centrale banken staan voor de lastige keuze om inflatie echt aan te pakken met meer renteverhogingen, of om de economie wat meer ruimte te geven met het risico dat inflatie straks weer oplaait. De komende maanden gaat duidelijk worden hoe de toekomst er in dit opzicht uitziet."

Wat mogen beleggers verwachten van Robeco Global Total Return Bond Fund?

Stoutjesdijk: “Door de opgelopen rente ligt de rentevergoeding in veel marktsegmenten veel hoger dan wat we in heel lange tijd gezien hebben. De reële rente in Latijns-Amerika is bijvoorbeeld opgelopen tot 6% à 7%. Dat niveau werd voor het laatst meer dan twintig jaar geleden gehaald. Daar spelen wij op in door positie te kiezen in leningen uit landen zoals Brazilië en Mexico. Een ander aantrekkelijk marktsegment zijn de zogeheten overheids-gerelateerde obligaties, zoals leningen van de Bank Nederlandse Gemeenten. In het verleden werd de rente in dit segment omlaag geduwd door het opkoopbeleid van de ECB. Maar sinds de bank daarmee gestopt is, is de rentevergoeding behoorlijk opgelopen. Daarnaast zien we nu mooie kansen in korter lopende staatsobligaties uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De rentevergoeding van de portefeuille van het Robeco Global Total Return Bond Fund ligt inmiddels ruim boven de 4%. En er gaan de komende tijd nog heel veel kansen komen om extra rendement te halen. Het fonds kan dan ook zomaar de comeback kid van je fondsportefeuille worden.”

Robeco Global Total Return Bond Fund in het kort

Robeco Global Return Bond Fund belegt wereldwijd in bedrijfs- en staatsobligaties. Het zeer ervaren team van fondsmanagers zet zich in om een zo aantrekkelijk mogelijk rendement te behalen. Dankzij de flexibele portefeuilleconstructie hebben zij de vrijheid om snel in te spelen op kansen die zich voordoen in verschillende markten, waar en wanneer dan ook. Deze methode zorgt sinds 1974 voor solide resultaten op de lange termijn.

  • Rendement sinds eind 2022: 0,49%
  • Gemiddeld rendement laatste 3 jaar: -5,26% per jaar
  • Gemiddeld rendement laatste 5 jaar: -1,43% per jaar
  • Gemiddeld rendement sinds start (01-07-1974): 6,03% per jaar

Rendementscijfers per 31 mei 2023. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Robeco Global Total Return Bond Fund

Speel snel in op rente- en valutabewegingen, dankzij de flexibiliteit die de fondsmanager heeft om te beleggen in staats- en bedrijfsobligaties wereldwijd.

Koop dit fonds

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten