Hoe duurzaam is Robeco eigenlijk zelf?

| Duurzaam

Duurzaamheid heeft een vaste plaats binnen het beleggingsbeleid van Robeco. Maar een van onze klanten vroeg zich af hoe Robeco eigenlijk als bedrijf zelf omspringt met duurzaamheid. Ook in dat opzicht zijn we voortdurend bezig om te kijken hoe we beter met onze wereld kunnen omspringen.

  • Share

Bij Robeco hebben we verschillende lessen geleerd als het aankomt op duurzaam beleggen. Misschien wel de belangrijkste is dat je uiteindelijk beter af bent als je bij het maken van keuzes ook oog hebt voor zaken op het vlak van mens, milieu en maatschappij. En dus niet alleen kijkt naar het financiële rendement. Dit inzicht komt terug in de manier waarop we onze beleggingsfondsen beheren, maar ook in de wijze waarop we bij Robeco omspringen met de wereld om ons heen. Volgens Michiel de Bakker – bij Robeco verantwoordelijk voor particuliere beleggers – is de verhuizing naar het nieuwe hoofdkantoor First Rotterdam in 2016 daarvan een goed voorbeeld.

Slim omspringen met beschikbare middelen

De Bakker: “De energie is afkomstig van 160 zonnepanelen op het dak, terwijl voor koeling en verwarming gebruik gemaakt wordt van een koude-warmteopslag onder het gebouw. Een andere dimensie van duurzaamheid is dat we in First slim omspringen met beschikbare middelen. De koffiedrab wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het kweken van paddenstoelen, die de bedrijfskeuken verwerkt in allerlei gerechten. Sinds enkele weken wordt bovendien nog meer onderscheid gemaakt in de wijze waarop afval wordt ingezameld en verwerkt. Plastic afval krijgt bijvoorbeeld een tweede leven als verpakkingsmateriaal, plastic flessen of zelfs tennisballen. En gebruikte kartonnen drinkbekers worden onder meer verwerkt tot kartonnen dozen en toiletpapier.”

Bijdragen aan een betere wereld

Ook buiten het kantoorgebouw levert Robeco een bijdrage aan een duurzame wereld. De Bakker: “In het kader van World Cleanup Day op 17 september, gaan werknemers van Robeco bijvoorbeeld in samenwerking met vrijwilligersorganisatie NL Cares zwerfafval opruimen. Naast dit soort incidentele initiatieven heeft Robeco ook een stichting opgericht met als doel om kinderen gelijke kansen te geven op een goede toekomst. De Robeco Foundation heeft bijvoorbeeld laptops gedoneerd aan scholen in Rotterdamse achterstandswijken. En over de grens heeft de stichting onder meer een samenwerking opgestart met Room to Read. Deze internationale organisatie richt zich op het verbeteren van leesvaardigheid van kinderen in Azië en Afrika.”

Meer dan een modewoord

Voor ons is duurzaam dus niet een modewoord waarmee we in de beleggingswereld proberen de aandacht te trekken. We hebben al sinds 1995 ervaring met duurzaam beleggen en het is voor ons vanzelfsprekend om duurzaamheid mee te nemen in alle beslissingen die we als bedrijf nemen. De introductie van duurzame beleggingsinstrumenten – zoals RobecoSAM Net Zero 2050 Climate Equities Fund – vloeit voort uit deze overtuiging.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten