Hoe eng is een recessie nou echt?

| Beleggen

Beleggers moeten zich niet te veel laten leiden door recessievrees. Recessies komen namelijk minder vaak voor en de koersschade is kleiner dan veel beleggers denken.

  • Share

Sinds de Tweede Wereldoorlog is de Amerikaanse economie gemiddeld eens per zeven jaar in een recessie terecht gekomen. De meest recente recessie is alweer tien jaar geleden, tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009. Dat was pas de tweede recessie in bijna dertig jaar. Volgens Jeroen Blokland, mede-fondsbeheerder van Robeco ONE, is het geen toeval dat de tussenpozen steeds langer worden.

“De rol van de centrale bank is geleidelijk veranderd. Bij het uitstippelen van het beleid, heeft de Federal Reserve steeds meer oog gekregen voor het op gang houden van de Amerikaanse economie. Ook speelt mee dat die economie er nu anders uitziet dan enkele decennia geleden. De dienstensector, die een stuk stabieler is dan de cyclische industriesector, speelt nu een veel grotere rol.”

De financiële crisis was niet normaal

De economische schade tijdens een recessie is vaak minder groot dan je zou denken. Blokland: “Mensen leggen bij een recessie al snel de link naar de financiële crisis van tien jaar geleden. Die was veel feller dan de gemiddelde recessie. De Amerikaanse economie kromp met ruim 5%, terwijl dat bij de tien voorgaande recessies gemiddeld 2% was.”

“Ook op financiële markten kwam de financiële crisis een flink stuk harder aan dan wat bij een normale recessie gebruikelijk is. Dat geldt overigens ook voor de recessie van 2001. De laatste keer dat we een enigszins ‘normale’ recessie meemaakten, was in 1991. Dat is bijna dertig jaar geleden. Er zijn maar weinig beleggers die zich dat nog herinneren.”

Recessies en rendementen

Tijdens een recessie gaan de koersen van aandelen en andere risicovolle beleggingen omlaag, vertelt Blokland: “Staatsobligaties zijn in deze periode juist een goede belegging. Maar het is wel zaak om op tijd weer om te schakelen. Zodra de recessie richting het einde loopt, schieten de aandelenkoersen weer omhoog. Historisch gezien worden in deze tijden vaak de hoogste rendementen gehaald. De gemiddelde recessie duurt overigens maar twee kwartalen.”

Blokland waarschuwt ervoor dat het riskant is om aandelenfondsen te verkopen als je denkt dat er misschien een recessie aankomt: “De stemming op financiële markten slaat gebruikelijk pas om vlak voordat de economie in een recessie terecht komt. In de periode daarvoor zijn meestal nog mooie aandelenrendementen te halen.”

Recessie heeft vertraging

Aanvankelijk hielden veel economen rekening met een Amerikaanse recessie in 2020. Die timing schuift echter langzaam op. Blokland: “Bijna altijd geeft de obligatiemarkt een signaal ongeveer anderhalf jaar voor een recessie een waarschuwingssignaal. Tot nu toe hebben we dat signaal nog niet duidelijk gezien. Bovendien is 2020 een verkiezingsjaar. Er is president Donald Trump met het oog op een mogelijke herverkiezing veel aan gelegen om ervoor te zorgen dat de economie dan goed draait. Wij sluiten niet uit dat dat een recessie pas in 2021 of later komt.”

Lees ook andere artikelen over recessies:

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten