
Hoe goed ben jij met geld?
| Uw geldJe hoeft geen financieel tovenaar te zijn om je geldzaken goed voor elkaar te hebben. Je bent al een heel eind op weg als je roodstaan vermijdt, je buffer op peil houdt en wat opzij zet voor later.
Je kent ze vast wel: mensen die voortdurend bezig zijn met hun geld. Ze weten precies wanneer hun salaris gestort wordt, hoeveel er op hun rekening staat en vooral waar toch elke maand al het geld blijft. Gelukkig hoef je geen financieel rekenwonder te zijn om je financiƫn goed op orde te hebben. De onderstaande tips kunnen daarbij helpen.
Zorg dat je niet in het rood komt
Kom jij aan het eind van de maand wel eens in het rood terecht? Dan zijn er twee belangrijke redenen om je uitgaven wat beter te timen of wat spaargeld over te hevelen zodat je toch altijd een positief saldo hebt. Banken brengen namelijk een heel hoge boeterente in rekening. In de meeste gevallen is dat 10% of meer en in sommige gevallen zelfs 14% - stel je eens voor dat je zoveel zou krijgen over je spaargeld. Daar komt bij dat het Bureau Krediet Registratie (BKR) sinds 2016 strengere regels hanteert. Je krijgt zelfs al een (positieve) registratie als je de mogelijkheid hebt om EUR 250 rood te staan. Als je vervolgens daadwerkelijk langere tijd flink rood staat, kan dat ook een negatieve registratie opleveren. Hierdoor wordt het mogelijk lastiger om geld te lenen.
Houd je buffer op peil
Je hebt vast wel eens wat geld opzij gezet voor wanneer de wasmachine kapot gaat of de onderhoudsbeurt van de auto een stuk duurder uitvalt dan verwacht. Maar houd je die buffer ook goed op peil? Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan om elke maand weer wat meer geld opzij te leggen nadat je eenmaal die nieuwe wasmachine hebt gekocht. Ook is het zaak om de buffer te laten meegroeien met veranderingen in je persoonlijke situatie. Budgetvoorlichter Nibud kan je hierover van alles vertellen.
Bouw vermogen op voor de toekomst
Je doet jezelf een groot plezier als je naast een buffer voor onverwachte tegenvallers ook vermogen opbouwt voor de leuke dingen in het leven. Wie elke maand iets opzij zet, kan dat op de lange termijn zien uitgroeien tot een leuk vermogen. Dat kan je doen door wat geld op een spaarrekening te storten. Als je doelen nog ver in de toekomst liggen, zoals een wereldreis die je over tien jaar wilt maken, kan het een alternatief zijn om te beginnen met beleggen. Bij beleggen kan je mogelijk uitzicht krijgen op een rendement dat hoger ligt dan het rendement op een spaarrekening. Let wel op, beleggen brengt kosten met zich mee en je loopt risico met je vermogen, zodat het zaak is om er eerst voor te zorgen dat je je financiƫn op orde hebt voordat je begint met vermogen opbouwen.