Hoe kan het dat de obligatiemarkt groter is dan de aandelenmarkt?

| Beleggen

Een klant las in een recent artikel dat de gezamenlijke waarde van alle obligaties groter is dan de totale waarde van alle beursgenoteerde bedrijven. Hij vroeg zich af hoe dat komt.

  • Share

De totale waarde van alle aandelen wereldwijd kwam eind 2018 uit op 68,7 biljoen dollar, volgens de Wereldbank. Dat is een enorm bedrag: bij een biljoen komen er maar liefst 12 nullen achter de eerste punt. De obligatiemarkt is zelfs nog anderhalf keer zo groot. De totale waarde van alle beursgenoteerde leningen wereldwijd ligt ruim boven de 100 biljoen dollar1.

De reden voor dat verschil is dat alleen bedrijven een beursnotering kunnen krijgen en aandelen kunnen uitgeven. Het uitschrijven van een obligatie is behalve voor bedrijven, ook mogelijk voor bijvoorbeeld gemeentes, internationale organisaties zoals de Wereldbank en overheden. Landen geven soms meer uit dan dat er binnenkomt aan belastingen en heffingen. Om te voorkomen dat de schatkist leeg raakt, wordt het begrotingstekort gedicht via de uitgifte van staatsobligaties. Dit segment vormt veruit het grootste deel van de obligatiemarkt. Alleen al in de Verenigde Staten bedraagt de waarde van alle staatsobligaties die het land heeft uitgegeven, meer dan 22,5 biljoen dollar.

Het verschil tussen de totale waarde van de obligatie- en de aandelenmarkt is de laatste jaren groter geworden. Daarbij speelt de zeer lage rente een belangrijke rol. Voor bedrijven die geld nodig hebben is het aantrekkelijker om een obligatie uit te schrijven waarover weinig rente wordt betaald, in plaats van om aandelen te plaatsen bij beleggers die hopen om via dividend mee te profiteren als er winst wordt gemaakt. De totale waarde van alle bedrijfsobligaties wereldwijd is tussen 2008 en 2018 ruimschoots verdubbeld. Ook overheden profiteren van de lage rente. Landen met een hoge kredietwaardigheid zoals Nederland en Duitsland kunnen zelfs staatsobligaties plaatsen met een negatieve rente.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten