
Hoe leer je je kind met geld omgaan?
| Uw geldDe Week van het geld (25 tot 29 maart 2019) is een prima moment om met je kind in gesprek te gaan over geldzaken. Want wie al op jonge leeftijd leert om goed met geld om te gaan, heeft daar later veel plezier van.
De cijfers spreken boekdelen. Van de mensen die als kind niet leerden om goed met geld om te gaan, kampt 48% met betalingsproblemen volgens het Nibud. Bij de groep die wel een goede financiële opvoeding kreeg, is dat 15%. Ook is de kans veel groter dat je moeite hebt met rondkomen als je nooit leerde om goed met geld om te gaan. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om te voorkomen dat je kind later in de problemen raakt door verkeerde financiële keuzes.
Geef zelf het goede voorbeeld
Om te beginnen bij het begin: geef zelf het goede voorbeeld aan je kinderen. Kinderen beschouwen hun ouders als rolmodel. Als je ze laat zien dat je verstandig met geld omgaat, dan kunnen ze daar later veel aan hebben. Vertel ze waar je geld aan uitgeeft, wat dingen kosten en waarom je die wel of niet koopt. Kortom, deel met ze hoe je met geld omgaat en breng ze bij dat aan alles een prijskaartje hangt.
Zakgeld
Zelf ben je er waarschijnlijk ook mee opgegroeid: zakgeld. Het belang daarvan is niet te onderschatten. Kinderen krijgen met zakgeld voor het eerst te maken met een vorm van financieel management. Als je ze periodiek een vast bedrag geeft, dan leren ze hoe het is om daarvan rond te komen.
Sparen
Zakgeld brengt ze ook het belang bij om geld opzij te zetten voor iets wat ze graag willen hebben. Als je dat jong leert, dan heb je daar heel je leven wat aan. Waar het om gaat, is dat kinderen leren om financiële doelen te stellen en inzien dat ze daarvoor zelf wat moeten doen of laten. Hierdoor neemt de kans toe dat ze in de toekomst de discipline hebben om consequent een deel van hun salaris opzij te leggen, in plaats van te hopen dat er aan het eind van de maand nog wat over is gebleven.
Van muntjes naar internetbankieren
Het Nibud raadt aan om jonge kinderen veel met muntjes te laten sparen. Ze zien dan dat hun spaarpot steeds voller wordt en leren dat twintig muntjes van vijf cent evenveel waard zijn als een euro. Vanaf een jaar of tien is het juist verstandig om het zakgeld digitaal over te maken naar je kind. Zo leert een kind pinnen, de code onthouden en een pas bewaren. Op veel middelbare scholen kan alleen per pin betaald worden, dus die kennis komt al snel goed van pas.
Kleedgeld als leergeld
Veel ouders geven kleedgeld vanaf het moment dat hun kinderen naar de middelbare school gaan. Het Nibud adviseert om het kleedgeld – van gemiddeld 50 euro per maand – apart van het zakgeld te geven. Met kleedgeld leren kinderen heel goed vooruit te plannen. Vaak moeten ze een paar maanden sparen voor dat bijzondere paar schoenen of die hele mooie jas. Bovendien krijgen ze de kans om ook te leren van hun miskopen. Want wees eerlijk: bij jou hangt vast ook een trui of broek al jarenlang ongedragen in de kast.
Wil je vermogen opbouwen voor je kind of kleinkind? Bekijk dan Robeco KIDS: eenvoudig beleggen voor je kind.