Hoe moet ik de risicometer lezen?

| Beleggen

Hoe moet ik de risicometer gebruiken die bij de fondsnamen staat, vroeg een klant van Robeco zich af.

  • Share

De risicometer – ook wel risico-indicator genoemd – geeft weer hoe sterk de koers van een fonds in de toekomst mogelijk kan schommelen. Hoe meer schommeling, hoe groter het risico. Fondshuizen zoals Robeco zijn verplicht om bij elk fonds deze risico-indicator duidelijk te vermelden. De schaal loopt van 1 (risico is zeer klein)) tot 7 (risico is zeer groot).

De indicator wordt berekend aan de hand van koersgegevens over de afgelopen vijf jaar. Bij fondsen die nog niet zo lang bestaan, mag ook gebruik gemaakt worden van koersdata uit hetzelfde marktsegment.

Zelfde risico-indicator, grote verschillen

Omdat de risico-indicator alleen kijkt naar koersbewegingen van de afgelopen vijf jaar en niet naar hoe en waarin een fonds belegt, kunnen fondsen met grote onderlinge verschillen toch dezelfde risico-indicator hebben. Dat laat zich illustreren met een voorbeeld van twee behoorlijk verschillende obligatiefondsen.

Het Robeco Euro Government Bonds Fonds belegt in staatsobligaties van grote Europese landen, zoals Duitsland en Frankrijk. Door het veilige karakter zijn dit soort leningen erg in trek als de onrust op financiële markten toeneemt. Het Robeco European High Yield Bonds belegt in meer risicovolle bedrijfsobligaties. Het rendement op deze leningen ligt aanzienlijk hoger dan dat op staatsobligaties, maar door de relatief lage kredietwaardigheid van de uitgevende bedrijven komen de koersen van high yield-leningen juist onder druk te staan in periodes van marktonrust. Omdat het koersverloop de afgelopen vijf jaar vergelijkbaar was, hebben beide fondsen risico-indicator 3.

Zo voorkom je onnodige verrassingen

Het is verstandig om de risicometer te bekijken voordat je in een fonds belegt. Maar het is nog verstandiger om ook de Essentiële Beleggersinformatie door te nemen. Dit is te vergelijken met de bijsluiter van medicijnen. Wie zuinig is op zijn gezondheid, leest eerst de informatie over de dosering en mogelijke bijwerkingen in plaats van meteen maar een pil te slikken. En wie verstandig met zijn geld wil omgaan, leest eerst deze beleggersinformatie door zodat je weet welk risico je loopt als je het fonds koopt.

De Essentiële Beleggingsinformatie is te vinden op de fondspagina, onder het kopje ‘Documenten’. Je kunt onder meer lezen waarin een fonds belegt, of er dividend wordt uitgekeerd en hoe het fonds de afgelopen jaren presteerde. Het is misschien niet de meest spannende tekst, maar het doornemen van slechts twee bladzijdes kan wel helpen bij het voorkomen van onnodige verrassingen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten