Hoe snel schakelen automakers door naar de elektrische toekomst?

| Visie

Autobouwers staan onder toenemende druk van klimaatregels, veranderende klantwensen en nieuwe concurrentie om over te schakelen naar elektrische wagens.

  • Share
Dit fonds belegt met oog voor mens, milieu en maatschappij
RobecoSAM Smart Mobility

Profiteer van de opkomst van de elektrische auto.

Koop dit fonds

De opkomst van elektrisch rijden is een van de manieren waarop we de wereldwijde CO2-uitstoot flink kunnen verlagen. Ongeveer een vijfde van die uitstoot wordt namelijk veroorzaakt door wegvervoer. Ook voor automakers zelf is het van groot belang dat ze de route naar een elektrische toekomst goed uitstippelen en invullen. Het succes daarvan bepaalt namelijk of een bedrijf zijn marktpositie kan behouden en mogelijk uitbouwen, of dat het de concurrentiestrijd verliest.

Snelle omslag als succesformule

De fabrikanten missen bij het bouwen van elektrische auto’s nu nog de schaalvoordelen en ervaring die ze in de afgelopen decennia hebben opgebouwd bij het maken van diesel- en benzinewagens. Hierdoor liggen de winstmarges op elektrische wagens op dit moment relatief laag. Toch is het voor de bedrijven zaak om zo snel mogelijk over te schakelen naar het maken van elektrische auto’s.

In Europa hanteren regelgevers bijvoorbeeld steeds strengere regels voor de CO2-uitstoot van de wagens die een onderneming maakt. De gemiddelde uitstoot van nieuwe auto’s mag de norm van 95 gram CO2-uitstoot per kilometer niet overschrijven. Als dat toch gebeurt, bijvoorbeeld omdat een bedrijf veel vervuilende auto’s zoals SUV’s maakt, krijgt de autobouwer een boete.

Daar komt bij dat autokopers, deels dankzij subsidies, vaker kiezen voor een elektrisch model. Door de groeiende afzet liggen de productiekosten van een elektrische wagen over enkele jaren naar verwachting al lager dan die van benzine- en dieselauto’s. Naarmate elektrische auto’s meer marktaandeel afsnoepen, kan de overcapaciteit op de markt voor benzine- en dieselauto’s leiden tot dalende prijzen en lagere winstmarges.

Beleggen in een elektrische toekomst

Beleggers moeten zich dus niet blindstaren op een hoge winstgevendheid op korte termijn, aangezien die er mogelijk op wijst dat een bedrijf juist achterloopt bij de elektrische omschakeling. Het gaat mogelijk nog jaren duren voordat duidelijk wordt welke autofabrikanten de winnaars van de toekomst zijn. Maar daar hoeven beleggers niet op te wachten. Er zijn namelijk ook heel veel andere bedrijven die profiteren van de enorme investeringen in de opkomst van elektrisch rijden, zoals makers van snellaadpalen en de ontwikkelaars van betere batterijen.

Het zijn namelijk niet alleen de autobouwers die veel geld stoppen in een elektrische toekomst. De Amerikaanse president Joe Biden heeft bijvoorbeeld eerder dit jaar aangekondigd dat hij als onderdeel van zijn infrastructuurplannen 174 miljard dollar wil vrijmaken voor investeringen in elektrisch rijden. Ook in andere landen wordt veel geld vrijgemaakt voor die omschakeling. Dit is het werkterrein van RobecoSAM Smart Mobility , dat wereldwijd belegt in de opkomst van elektrisch rijden.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten