
Hoe uw beleggingen invloed hebben op duurzaamheid
| DuurzaamIn 2020 gaat Robeco praten met ondernemingen over biodiversiteit en CO2-uitstoot. Hoe kiezen we deze thema’s? En wat gebeurt er als een duurzaam gesprek niets oplevert?
Als Robeco-klanten het voor het zeggen hadden, zou Robeco met ondernemingen de discussie moeten aangaan over CO2-uitstoot en biodiversiteit. Beide onderwerpen kregen ruim 45% van de stemmen in een nieuwsbrief-poll. We stelden die vraag niet voor niets. Elk jaar gaat Robeco aan tafel met tientallen bedrijven over duurzame onderwerpen. Het doel daarvan is om ondernemingen ervan te overtuigen om hun werkwijze te veranderen. “We maken een afgewogen keuze in de onderwerpen die we aankaarten bij bedrijven. Dat doen we bijvoorbeeld alleen als een duurzaam onderwerp een link heeft met beleggen”, vertelt engagementspecialist Peter van der Werf.
Hoe kiest Robeco de gespreksonderwerpen?
Elk jaar snijdt Robeco vier of vijf nieuwe onderwerpen aan voor een duurzaam gesprek, wat ook wel engagement wordt genoemd. Van der Werf: “De onderwerpen kiezen we op basis van de inzichten van onze eigen specialisten en portefeuillemanagers, via informatie die we krijgen van zusterbedrijf RobecoSAM en door gesprekken met onze grote klanten. We zoeken een balans tussen onderwerpen die voor ons als beleggers belangrijk zijn en zaken die in de maatschappelijke discussie veel aandacht trekken.”
De nieuwe gespreksonderwerpen in 2020
In 2020 zijn de nieuwe onderwerpen onder meer het verlagen van de CO2-uitstoot en het in stand houden van biodiversiteit. Van der Werf: “Bij het onderwerp biodiversiteit kijken we vooral naar ontbossing in Afrika en Zuid-Amerika bij de teelt van gewassen zoals cacao, rubber en soja. Het verlies aan biodiversiteit in deze gebieden door de ontbossing kan grote gevolgen hebben voor de brede maatschappij en voor individuele bedrijven. Veel gewassen zijn bijvoorbeeld afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Als die verdwijnen, moeten we planten kunstmatig bestuiven. Andere thema’s waar we in 2020 over gaan praten zijn het veiliger maken van mijnbouw, het verbeteren van de ondernemersstructuur in opkomende markten en een redelijker beloningsbeleid in het bedrijfsleven.”
Duurzaam en financieel rendement
Robeco houdt tijdens een engagement bij hoeveel duurzame voortgang de bedrijven boeken waarmee we in gesprek zijn. Maar ook in financieel opzicht kan een duurzame discussie veel opleveren. Dat komt naar voren uit de studie Active Ownership (2015). Ondernemingen waar beleggers met succes duurzame onderwerpen aankaarten, laten in de volgende 18 maanden een gemiddeld rendement zien dat 7% boven het marktgemiddelde ligt. Ook hierbij geldt natuurlijk dat rendementen uit het verleden geen garantie geven voor de toekomst.
Wat gebeurt er als een bedrijf niet wil praten?
Niet alle bedrijven staan open voor een dialoog. Van der Werf: “Na bijvoorbeeld een corruptiezaak of een milieuramp, zetten ondernemingen vaak alles op alles om herhaling te voorkomen. Er zijn echter uitzonderingen. Wanneer een bedrijf niet leert van zijn fouten, sluiten we het in sommige gevallen uit van belegging. Als beleggers willen we geen geld steken in bedrijven waar een grote kans is op tegenvallers, omdat ze te weinig oog hebben voor duurzaamheid.”
En wat levert een goed gesprek op?
Gelukkig zijn er veel meer duurzame gesprekken die wel wat opleveren. Vorig jaar hebben enkele energiemaatschappijen na een dialoog met de specialisten van Robeco bijvoorbeeld hun doelstellingen aangescherpt voor het verlagen van de CO2-uitstoot. Een grote fastfoodketen gaat strengere eisen stellen voor het gebruik van antibiotica bij leveranciers van vlees. En verschillende autobouwers stellen nu harde doelen voor de omschakeling naar elektrisch rijden.