Hoe valt het snelle koersherstel te verklaren?

| Beleggen

De snelheid waarmee de beurskoersen de afgelopen weken stijgen, maakt bijna net zoveel indruk als de corona-correctie eerder dit jaar. Wat is de reden van de beursrally en hoe ga je daar als belegger mee om?

  • Share

De beurskoersen zijn in februari en maart flink gedaald toen duidelijk werd dat de economische vooruitzichten sterk verslechterden door de coronapandemie. Veel aandelenmarkten daalden binnen enkele weken met ruim 30% of zelfs meer. Beleggers kozen zo positie voor een flinke verslechtering van de economie. Hoewel inmiddels duidelijk is dat meer dan 35 miljoen Amerikanen in de afgelopen drie maanden hun baan hebben verloren, hebben de aandelenkoersen zich sinds maart snel hersteld. In de Verenigde Staten bereikte technologie-index Nasdaq onlangs zelfs het hoogste niveau ooit.

Stimuleringsmaatregelen en meevallende cijfers

Er zijn verschillende redenen waarom de beurskoersen zo snel stegen. Zo sparen overheden en centrale banken kosten nog moeite om de economie zo snel mogelijk weer op gang te helpen. Half juni kondigde de Federal Reserve aan nog meer geld vrij te maken voor het opkopen van bedrijfsobligaties.

Verder zijn de economische cijfers soms minder slecht dan verwacht. Begin juni werd bijvoorbeeld bekend dat er in mei 2,5 miljoen Amerikaanse banen zijn bijgekomen. Economen hadden juist gerekend op een flinke daling. Ten slotte kan ook meespelen dat beleggers zich het sterke herstel na de financiële crisis van 2008/2009 herinneren. In plaats van af te wachten, beginnen ze weer met beleggen uit angst om het koersherstel te missen.

Koersen zijn onvoorspelbaar

De belangrijkste les van de afgelopen weken is dat aandelenkoersen niet altijd in de pas lopen met de economie. Beleggers kijken vooruit en laten zich bovendien soms leiden door hun emotie. Toen de beurskoersen in maart heel hard daalden, was de beursstemming achteraf gezien te negatief.

Mogelijk blijkt over een aantal maanden dat beleggers tijdens het herstel juist te ver doorschoten in hun optimisme. Hoe dan ook: beurskoersen laten zich niet voorspellen. In plaats van op zoek te gaan naar een gunstig instapmoment, is het een goed alternatief om te beginnen met maandbeleggen. Daarmee voorkom je dat je je laat meeslepen door je emoties en een verkeerde beleggingsbeslissing neemt.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten