Hoeveel rendement moet ik behalen om mijn vermogen in stand te houden?

| Uw geld

Een van onze klanten vroeg zich af hoeveel rendement hij nodig heeft om zijn vermogen op peil te houden. Het antwoord is voor iedereen verschillend, aangezien behalve de inflatie ook de omvang van je vermogen een rol speelt.

  • Share

Hoeveel rendement je moet behalen om je vermogen op peil te houden, hangt af van verschillende zaken. Wil je bijvoorbeeld het saldo op je spaar- of beleggingsrekening in stand houden? Of gaat het je er ook om dat je in de toekomst net zoveel met je geld kan kopen als nu? In dat laatste geval moet je ook rekening houden met inflatie. Dit is het effect dat prijzen van veel artikelen en diensten langzaam maar zeker stijgen. Een kilo aardappelen kostte in 2018 bijvoorbeeld 60% meer dan tien jaar eerder, terwijl een pak melk bijna 30% duurder werd. Er zijn echter ook dingen die juist steeds goedkoper worden, zoals televisies en computers.

Hoe hoog is de inflatie?

Elke maand berekent het CBS het prijsverloop van een verzameling goederen en diensten die een gemiddeld Nederlands huishouden koopt. Sinds 1999 schommelde de inflatie op jaarbasis tussen 0,7% en 4,2%. In de eerste maanden van 2019 lag dat percentage op bijna 2,5%. Als de inflatie in de buurt ligt van wat de afgelopen twintig jaar gebruikelijk was, moet je erop rekenen dat de koopkracht van je vermogen in de komende tien jaar met ruim 20% daalt. Net als bij beleggen geldt ook bij inflatie dat het verleden geen garantie is voor de toekomst.

Vermogensbelasting

Behalve met inflatie, moet je mogelijk ook rekening houden met vermogensbelasting. Dat geldt overigens alleen als je een vermogen hebt van meer dan de vrijstelling (2019: €30.360). In de onderstaande tabel zie je welke tarieven de Belastingdienst hanteert. Wanneer je aangifte doet met een fiscale partner, ligt de vrijstelling dubbel zo hoog. Aan de hand van enkele voorbeelden kunnen we laten zien hoe de vermogensbelasting werkt.

Voorbeeld: Frank (31)

Frank is een alleenstaande man met een spaarsaldo van €40.000 en een studieschuld van €20.000. Omdat je je schulden van meer dan €3.000 mag aftrekken van je vermogen, blijft Frank onder de drempel van de vermogensbelasting. Om de koopkracht van zijn vermogen in stand te houden, moet hij minimaal een rendement halen dat gelijk is aan de geldende inflatie.

Voorbeeld: Mark (45) en Esther (43)

Mark en Esther hebben €100.000 op spaar- en beleggingsrekeningen. Behalve de hypotheek hebben ze geen schulden. Over het gedeelte van hun vermogen boven de vrijstelling, betalen ze een heffing van €228. Om te voorkomen dat hun vermogen inteert door die belasting, is een rendement nodig van iets meer dan 0,2%. Als Mark en Esther ook hun koopkracht op peil willen houden, komt daar de inflatie bovenop.

Voorbeeld: Jan (68) en Maria (68)

Jan en Maria hebben een vermogen opgebouwd van €2 miljoen. Bijna de helft van dat bedrag valt in het hoogste tarief voor de vermogensbelasting. In totaal betalen ze een heffing van €28.670, wat neerkomt op ruim 1,4% van hun vermogen. Bovendien moeten Jan en Maria daar de inflatie bij optellen, als ze willen voorkomen dat hun koopkracht daalt.

Koopkracht behouden

Wie zijn vermogen op peil wil houden, let vaak vooral op de vermogensbelasting aangezien dat bedrag elk jaar aan het kapitaal wordt onttrokken. Afhankelijk van je belastingdruk, kan het al lastig worden om met sparen een rendement te halen dat gelijk of hoger ligt dan de vermogensheffing. Op de lange termijn wordt de koopkracht van het vermogen echter vooral uitgehold door inflatie. In februari 2019 kwam die inflatie uit op 2,6%. Wie wil voorkomen dat de koopkracht van het vermogen afneemt, kan ervoor kiezen om met een deel van zijn vermogen risico te lopen door te beginnen met beleggen. Vorig jaar deden ongeveer 150.000 Nederlanders dat volgens onderzoeksbureau Kantar TNS, waardoor het aantal beleggende huishoudens steeg naar 1,54 miljoen.

Benieuwd naar wat jij kan doen om te voorkomen dat inflatie en belasting de koopkracht van je vermogen uithollen? Bekijk de Robeco Top 5 van best presterende fondsen of ontdek nieuwe beleggingskansen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten