Hoeveel staat er op jouw rekening?

| Uw geld

Ondanks de extreem lage rente hebben Nederlanders vorig jaar meer geld opzij gezet dan ooit. Het kan geen kwaad om eens te kijken of je met een deel van je spaargeld een wat hoger rendement kunt halen.Want in sommige gevallen moet zelfs al betaald worden om te sparen.

  • Share
Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

In het voorjaar hadden Nederlandse huishoudens voor het eerst meer dan € 400 miljard1 op spaarrekeningen staan. Dat is vooral een gevolg van de lockdown-maatregelen in coronajaar 2020. Veel geld dat we anders zouden besteden aan een vakantie of een dagje funshoppen, bleef op de rekening staan. De spaarquote – die de verhouding weergeeft tussen besparingen en het beschikbare inkomen – kwam vorig jaar uit op 11,1% volgens DNB. Ter vergelijking: in 2019 was dat 3,1%.

Betalen om te sparen

Het valt op dat een groot deel van de besparingen niet op een spaarrekening terecht komt maar op een betaalrekening blijft staan. Het bedrag op betaalrekeningen groeide met € 19,9 miljard volgens de ECB. De groei van het spaarvermogen was € 21,3 miljard. Een verklaring is dat je bij veel banken toch nauwelijks tot geen rentevergoeding meer ontvangt over je spaargeld. Sommige partijen rekenen vanaf 1 juli 2021 zelfs een negatieve vergoeding voor tegoeden boven de € 100.000.

Het is natuurlijk goed om een buffer aan te houden voor onverwachte uitgaven. Bijvoorbeeld voor een autoreparatie die veel duurder uitvalt dan verwacht. Het is echter zonde om geld op een betaal- of spaarrekening te laten staan als daar geen rentevergoeding tegenover staat. Want ook als je geen boeterente betaalt, neemt de koopkracht van dat vermogen langzaam maar zeker af als gevolg van inflatie en eventueel ook vermogensbelasting.

Hoeveel heb je nodig?

Het is verstandig om eens in kaart te brengen hoeveel geld je eigenlijk echt nodig hebt als buffer en voor alle uitgaven die je wilt doen als de lockdown-maatregelen straks worden teruggedraaid. Je kunt dan overwegen om een deel van je overtollige spaargeld te beleggen. Je loopt dan wel risico met je vermogen en je maakt kosten die je bij sparen niet hebt.

Je krijgt echter ook uitzicht op een rendement dat mogelijk hoger ligt dan de lage spaarrente. Het geld van de vakantie die je nu bent misgelopen door Covid-19 kan hierdoor misschien op termijn uitgroeien tot een vermogen voor een veel mooiere reis. Of tot een flink appeltje voor de dorst, dat je in de toekomst helpt om eerder te stoppen met werken.

1 Bron: Spaargeld van Nederlandse Huishoudens, De Nederlandsche Bank per maart 2021.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten