
Impact case: schoon water voor iedereen
| DuurzaamWatervervuiling is in opkomende landen zoals China een van de keerzijdes van een hoge economische groei. Hoe kan Robeco ONE Duurzaam op dit vlak het verschil maken?
In het kort
- Met name in opkomende landen is schoon drinkwater vaak heel schaars
- Een belangrijke reden is dat het oppervlaktewater vervuild wordt door
- Watervervuiling is in landen zoals China de keerzijde van hoge economische groei
- Robeco ONE Duurzaam kan (indirect) beleggen in bedrijven die knelpunten aanpakken
Het verschaffen van schoon drinkwater en toegang tot degelijke sanitaire voorzieningen heeft absolute topprioriteit. Dat is ten minste de mening van een groep Nederlandse beleggers, die dit aanwees als het belangrijkste duurzame ontwikkelingsdoel. In een recent onderzoek1 zei ruim driekwart van de ondervraagden dit zeer belangrijk te vinden. Nog eens 20% omschreef het als enigszins belangrijk. Daarmee scoorde de doelstelling net iets hoger dan goede gezondheid en toegang tot goed onderwijs.
Water uit de kraan
In Nederland is het de gewoonste zaak ter wereld dat het drinkwater begint te stromen zodra je de kraan opendraait. Helaas is dat eerder de uitzondering dan de regel. De ontwikkelingen in China kunnen model staan voor de wijze waarop watervervuiling een van de keerzijdes is van de hoge economische groei van de afgelopen jaren. In sommige grote steden is meer dan de helft van het oppervlaktewater zo vervuild, dat het voor geen enkel doel meer gebruikt kan worden.
Vervuiling aanpakken
De enorme watervervuiling is een belangrijke reden waarom China na India het land is met het grootste aantal inwoners dat geen toegang heeft tot veilig drinkwater. De laatste jaren neemt de druk vanuit de bevolking op de overheid snel toe om milieuproblemen zoals watervervuiling aan te pakken. Daar komt bij dat een gebrek aan schoon water een rem dreigt te zetten op de economische groei van het land. China heeft vijf jaar geleden al een ambitieus plan gelanceerd om zorgvuldiger om te springen met water en energie. De effecten hiervan worden steeds beter zichtbaar.
Beleggen met impact
Eén van de ondernemingen die een rol speelt bij het aanpakken van de watervervuiling is een Chinees conglomeraat, met een dochteronderneming die zich toelegt op het zuiveren van vervuild water. In minder dan vijftien jaar heeft het bedrijf al ruim 6 miljard kubieke meter vervuild water behandeld. Andere afdelingen richten zich op het verwerken van afval of het opwekken van duurzame energie. Daarmee staat het conglomeraat model voor de impact die gegenereerd kan worden door een bedrijf in het beleggingsuniversum van de wereldwijd beleggende RobecoSAM-fondsen. Deze impactfondsen vormen een belangrijk onderdeel van de Robeco ONE Duurzaam portefeuille.
1 Bron: Rapportage Beleggersonderzoek, Direct Research – oktober 2018