‘In 2022 kunnen groeibedrijven weer het verschil maken’

| Visie

De bedrijven achter grote trends zoals online winkelen waren in 2020 de winnaars, maar bleven vorig jaar iets achter bij het beursgemiddelde. Dat patroon kan omslaan als groei in 2022 schaarser wordt, zegt Richard Speetjens (medefondsbeheerder van Robeco Global Consumer Trends).

  • Share
Robeco Global Consumer Trends

Lift mee op de kracht van sterke merken en profiteer van langdurige trends op de consumentenmarkt.

Koop dit fonds

Wat blijft je het meeste bij van beleggingsjaar 2021?

Speetjens: “Het was in zekere zin een jaar met twee gezichten. In de loop van 2021 werd het duidelijk dat we voorlopig met corona moeten leren leven. In het dagelijks leven zetten de grote trends die zich in 2020 na de uitbraak aftekenden krachtig door. Tijdens de lockdowns is het huisdierenbezit bijvoorbeeld flink toegenomen. Voor al die honden en katten wordt nog steeds goed gezorgd, terwijl ook online winkelen en eten bestellen populair blijven.

“Maar op de beurs zie je juist dat aandelen van meerdere bedrijven achter deze trends nu wat achterblijven. Dat komt omdat de omzet van veel andere ondernemingen omhoogschoot dankzij de economische inhaalslag van vorig jaar. De aandelen van bedrijven die in coronajaar 2020 uit de gratie waren, ontpopten zich vaak tot de winnaars van 2021.”

Welke ontwikkeling binnen jouw beleggingsgebied trekt in 2022 de aandacht?

Speetjens: “In 2021 zijn de bedrijfswinsten over een brede linie sterk gegroeid. Dat groeitempo gaat bij veel bedrijven afnemen in 2022. Als er minder bedrijven zijn waarvan de winst snel groeit, zijn beleggers meestal bereid om meer voor die aandelen te betalen. Dat zijn de structureel sterke groeiondernemingen waar wij in investeren. Een van de trends die in het nieuwe jaar veel aandacht kan krijgen is de opkomst van het metaverse. Dit is een virtuele wereld waar mensen allerlei dingen kunnen doen, zoals winkelen, spelen of berichten uitwisselen.”

“Grote technologiebedrijven investeren miljarden dollars in deze technologie. Ook in andere sectoren sorteren ondernemingen al voor op het metaverse. Een bekend modeconcern heeft bijvoorbeeld half december een ontwerper van digitale sportschoenen en accessoires overgenomen. Omdat nu nog onduidelijk is welke partijen uiteindelijk de dienst uitmaken binnen het metaverse, beleggen wij in chipmakers en andere ondernemingen die nu al profiteren van de grote investeringen in de technologie erachter.”

Wanneer is 2022 een geslaagd beleggingsjaar?

Speetjens: “Voor ons is het een geslaagd jaar als de grote trends waar wij in beleggen nog meer aan kracht winnen. Dat is de basis onder het beleggingssucces voor ons fonds op de lange termijn. Uiteindelijk zorgt de sterke groei van de bedrijven die van de trends profiteren namelijk voor een mooi rendement; ook als het fondsrendement eens een jaar achterblijft bij het beursgemiddelde.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten