In de beleggingswereld zijn alle ogen nu gericht op de bedrijfswinsten

| Visie

Een hoge inflatie zette de koersen van zowel aandelen als obligaties in 2022 stevig onder druk. Fondsbeheerders Arnout van Rijn en Ernesto Sanichar van Robeco ONE  vertellen hoe ze zich positioneren voor 2023 en waarom ze de winstcijfers van bedrijven goed in de gaten houden.

  • Share

Hoe kijken jullie terug op 2022?

Van Rijn: “Wat me altijd bij zal blijven, is dat aandelen en obligaties tegelijkertijd hard daalden vorig jaar. In alle theorieboeken over beleggen staat dat een brede spreiding een goede bescherming kan bieden tijdens een moeilijke periode op de beurs. Vorig jaar konden beleggers echter nergens schuilen. Daarmee is 2022 waarschijnlijk de uitzondering die de regel bevestigt. Zowel aandelen als obligaties hebben een slecht jaar achter de rug. Beide categorieën hadden veel last van de hoog blijvende inflatie, die ertoe leidde dat de rente snel steeg. Een belangrijke reden voor de hoge inflatie is dat centrale banken de afgelopen jaren de geldpers veel te snel hebben laten draaien. Ze zijn nu hard bezig die fout recht te zetten.”

Sanichar: “Daarnaast speelde de Russische invasie van Oekraïne in 2022 natuurlijk ook een grote rol. De strijd is uiteraard in de eerste plaats verschrikkelijk voor de bevolking. Een van de gevolgen is dat de energieprijzen omhoog zijn geschoten. Dat effect werkt nu nog steeds door.”

Hoe kijken jullie nu aan tegen de financiële en beleggingsmarkten

Sanichar: “In de beleggingswereld zijn alle ogen nu gericht op de bedrijfswinsten. Met de koersdalingen van 2022 hebben beleggers al een voorschot genomen op een winstdaling. De grote vraag is of dat een kleine terugval wordt van 2% à 3%, of een stevige daling van 15% à 20%. Omdat de onzekerheid momenteel heel groot is, kiezen we wat voorzichtiger positie. Dat doen we bijvoorbeeld door in het aandelensegment wat meer te beleggen in waardeaandelen. Als het economisch gezien wat tegenzit, worden dit soort ondernemingen minder hard geraakt dan groeiaandelen.”

Van Rijn: “Het voordeel van onze aanpak is dat we wereldwijd beleggen. Omdat Europa en de Verenigde Staten economisch een wat mindere periode tegemoet gaan, kiezen wij ervoor om wat meer te beleggen in opkomende landen. Die hebben in veel opzichten al een heel lastige periode achter de rug. Landen zoals Brazilië en Zuid-Korea voeren een heel degelijk economisch beleid en hebben betere vooruitzichten voor 2023 dan ontwikkelde landen.”

Wat mogen beleggers verwachten van Robeco ONE

Van Rijn: “Wij kijken naar alles wat er gebeurt in de financiële wereld en kiezen positie via een gebalanceerde fondsportefeuille met aandelen en obligaties, zodat onze Robeco ONE klanten geen omkijken hebben naar hun beleggingen. Momenteel kiezen we ervoor om wat meer risico te nemen via een wat grotere positie in high yield-obligaties in plaats van via aandelen. Met de huidige rentevergoeding worden beleggers in dit soort obligaties goed gecompenseerd voor het wat hogere risico in vergelijking met meer kredietwaardige bedrijfsobligaties. Voordat we mogelijk meer in aandelen gaan beleggen, willen we eerst zien hoe het bedrijfsleven ervoor staat. Veel economen verwachten dat de bedrijfswinsten behoorlijk kunnen dalen, terwijl de analistenschattingen er juist op wijzen dat ze redelijk op peil blijven. Als de gevreesde winstdaling uitblijft, is dat voor ons een signaal om de positie in aandelen te vergroten.”

Robeco ONE in het kort

Met Robeco ONE beleg je wereldwijd in een mix van beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties en kas. Er wordt hoofdzakelijk belegd in Robeco-fondsen. Er zijn vier Robeco ONE-varianten, elk met een eigen risicoverdeling en verwacht rendementspercentage.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten