‘In een beweeglijke obligatiemarkt krijgen we meer kansen om het verschil te maken’

| Visie

De oplopende inflatie leidt op de obligatiemarkt de aandacht af van een andere opvallende ontwikkeling. Volgens Bob Stoutjesdijk, medefondsbeheerder van het Robeco Global Total Return Bond Fund, hebben beleggers veel te weinig oog voor de problemen op de Chinese vastgoedmarkt.

  • Share
Robeco Global Total Return Bond Fund

Speel snel in op rente- en valutabewegingen, dankzij de flexibiliteit die de fondsmanager heeft om te beleggen in staats- en bedrijfsobligaties wereldwijd.

Koop dit fonds

Wat blijft je het meeste bij van beleggingsjaar 2021?

Stoutjesdijk: “Het was vooral de sterke stijging van de Amerikaanse en Europese inflatie in het laatste deel van het jaar die in de obligatiewereld de aandacht trok. Maar ik denk dat 2021 uiteindelijk gezien wordt als het jaar waarin de kredietbubbel op de Chinese vastgoedmarkt begon leeg te lopen. De betalingsproblemen van vastgoedbedrijf Evergrande kregen veel aandacht, maar dat is in zekere zin het topje van de ijsberg. Er waren vorig jaar al meer dan 50 faillissementen in China, waarvan meer dan de helft vastgoed-gerelateerd was.”

Welke ontwikkeling binnen jouw beleggingsgebied trekt in 2022 de aandacht?

Stoutjesdijk: “Ik denk dat er veel meer aandacht komt voor de problemen op de Chinese vastgoedmarkt. De sector is goed voor een kwart van de economische activiteit in het land. Bovendien heeft de vastgoedindustrie tentakels in allerlei andere delen van de economie. Als ontwikkelaars in de problemen komen, worden er bijvoorbeeld minder bouwmaterialen besteld. Dat raakt de maakindustrie, terwijl een oplopend aantal faillissementen zich laat voelen in de banksector. Financiële markten hebben echter nauwelijks oog voor de klap die de Chinese economie kan krijgen. Bovendien werkt die klap ook door in de wereldeconomie, waarbinnen China een steeds grotere rol speelt.”

“Het gebrek aan aandacht komt voor een deel doordat beleggers denken dat de overheid de situatie onder controle heeft. Veel bedrijven zijn in handen van de staat en dat geldt ook voor banken. Maar de ervaring van eerdere crises is dat het domino-effect van bedrijven die omvallen zich heel lastig laat stoppen. Een andere reden waarom de vastgoedsector in China weinig aandacht krijgt, is dat veel obligatiebeleggers alleen maar oog hebben voor de oplopende inflatie wereldwijd. De zorgen daarover zijn in onze ogen juist wat minder groot dan waar partijen nu op voorsorteren. Wij hebben in ieder geval onze posities in Chinese obligaties en in sectoren die gevoelig zijn voor de malaise van de vastgoedsector in dat land alvast behoorlijk verkleind.”

Wanneer is 2022 een geslaagd beleggingsjaar?

Stoutjesdijk: “Onze fondsportefeuille zal naar verhouding goed presteren als beleggers niet langer wegkijken, maar de risico’s op de Chinese vastgoedmarkt onder ogen zien. In meer algemene zin is het gunstig voor ons als de beweeglijkheid van de obligatiekoersen hoger ligt dan in het relatief rustige 2021. In een beweeglijke markt ontstaan voor ons namelijk meer kansen om het verschil te maken.”

Robeco Global Total Return Bond Fund in het kort

Robeco Global Total Return Bond Fund belegt wereldwijd in bedrijfs- en staatsobligaties. Het zeer ervaren team van fondsmanagers zet zich in om een zo aantrekkelijk mogelijk rendement te behalen. Dankzij de flexibele portefeuilleconstructie hebben zij de vrijheid om snel in te spelen op kansen die zich voordoen in verschillende markten, waar en wanneer dan ook. Deze methode zorgt sinds 1974 voor solide resultaten.

  • 4 Morningstarsterren
  • Rendement in 2021: -2,25%
  • Gemiddeld rendement laatste 3 jaar: 3,21%
  • Gemiddeld rendement laatste 5 jaar: 1,24%
  • Gemiddeld rendement sinds start (01-07-1974): 6,56%

*Rendementen per 31/12/2021. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten