“In Hongkong gaan we alweer uit eten”

| Visie

Terwijl de coronamaatregelen in Nederland heel langzaam worden teruggedraaid, is de economie in China al aan de volgende herstelfase begonnen. Volgens fondsbeheerder Arnout van Rijn kenmerkt de regio Azië-Pacific zich door grote verschillen en goede beleggingskansen.

  • Share
Robeco Asia Pacific Equities

Beleg in ontwikkelde en opkomende landen in Azië en de Pacific

Koop dit fonds

Half maart was het een jaar geleden dat in Nederland voor het eerst een lockdown werd ingevoerd. Maar in Hongkong kreeg Van Rijn al vanaf januari 2020 te maken met coronamaatregelen. Nog steeds is het leven niet helemaal normaal. Van Rijn: “Op zich hebben we het virus hier vrij goed onder controle. Kleine bedrijven zijn bijvoorbeeld alweer open gegaan. Dat geldt overigens niet voor grote ondernemingen, zoals financiële instellingen. Daar werkt vaak nog een groot deel van de mensen vanuit huis. Dat gebeurde overigens ook al voor de virusuitbraak, als gevolg van de rellen die in 2019 waren uitgebroken tegen de grote invloed die China op het dagelijks bestuur heeft.”

Eindelijk weer ’s avonds uit eten

De inwoners van Hongkong krijgen stapsgewijs meer vrijheden terug. De restaurants zijn bijvoorbeeld al een aantal maanden weer open. Van Rijn: “Maar lange tijd gingen ze aan het eind van de middag alweer dicht. Je kon dus alleen voor de lunch uit eten gaan, alhoewel er ook mensen waren die heel vroeg dineerden om er zo toch even uit te gaan. Sinds een paar weken zijn de restaurants tot 22:00 uur open. Je mag dan met maximaal vier mensen aan tafel. Ook mogen we weer naar de sportschool. Je moet overigens wel altijd je smartphone meenemen. Daar staat een speciale app op, die je waarschuwt als je in dezelfde ruimte was als iemand die positief heeft getest voor het virus.”

Verschillen van land tot land

De wijze waarop het virus bestreden wordt, verschilt in Azië van land tot land. Van Rijn: “Japan heeft in sommige regio’s de noodtoestand uitgeroepen. Maar daar trekt de bevolking zich vaak nauwelijks iets van aan. China heeft het virus dankzij heel strenge maatregelen al vroeg in 2020 onder controle gekregen. In dat land gaat het leven voor een groot deel weer zijn normale gang. Veel mensen gaan nog wel met een mondkapje over straat. Maar dat gaat af zodra ze eenmaal in het café of in de nachtclub zijn. En in bijvoorbeeld Zuid-Korea gelden nog wel veel beperkingen.”

China loopt voorop

In China zette het economisch herstel al bijna een jaar geleden in. De overheid heeft steunmaatregelen al voor een groot deel afgebouwd en de rente loopt geleidelijk weer op. Terwijl professionele beleggers volgens Van Rijn iets voorzichtiger positie kiezen, stoppen particuliere beleggers in China hun geld nog volop in lokale groeiaandelen. Als voorbeeld noemt hij de beursgang van een Chinese TikTok: “Professionele beleggers vonden het aandeel eigenlijk te duur. Maar binnen een week is de beurskoers ruimschoots verdubbeld. De overheid neemt overigens nauwelijks maatregelen om de speculatie te beteugelen. Toen de koersen onlangs daalden en er wat onrust onder particuliere beleggers dreigde te ontstaan, werd de marktdaling opgevangen doordat banken in opdracht van de overheid steunaankopen deden.“

Liever de beurs dan de huizenmark

Chinese beleidsmakers hebben momenteel liever dat particulieren hun geld in aandelen stoppen dan in vastgoed. Het beleid om toe te staan dat er mogelijk tijdelijk een speculatieve bubbel ontstaat, is minder vreemd dan het op het eerste gezicht lijkt. Van Rijn: “Als er een luchtbel op de aandelenmarkt leegloopt, doet dat bij een groot deel van de bevolking veel minder pijn dan wanneer er een luchtbel op de huizenmarkt zou knappen. Bovendien maakt het goede beursklimaat het voor technologiebedrijven makkelijker om nieuw kapitaal aan te trekken. Hierdoor krijgt de innovatie in China een boost – en dat is weer een van de strategische prioriteiten van het land.”

Wind in de rug

Behalve voor China, geldt ook voor andere landen in Azië dat de bedrijfswinsten in 2020 niet of nauwelijks daalden als gevolg van de pandemie. Van Rijn: “Kleinere ondernemingen hebben het wel moeilijk, maar die krijgen vaak een duwtje in de rug van de overheid. In het lopende jaar kan de winst van veel beursgenoteerde ondernemingen stevig groeien. Behalve voor technologiebedrijven, geldt dat bijvoorbeeld ook voor mijnbouwbedrijven die circa 10% van de regionale index vormen. Deze ondernemingen hebben de wind in de rug van hogere prijzen voor grondstoffen zoals ijzererts en nu ook staal. Als je bedenkt dat veel landen in de regio er sterk van profiteren als de wereldeconomie weer op gang komt, heeft Azië-Pacific heel wat moois te bieden.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten