In Hongkong kom je om te werken

| Visie

Ik was twee weken op vakantie in Nederland en in de legendarische zomer van 2018 was dat zeker geen straf. Nederland in de zomer is altijd een prettige ervaring maar dit jaar was uitzonderlijk.

  • Share

Truien konden in de koffer blijven en alle slechtweeractiviteiten en museumbezoekjes hebben niet plaatsgevonden. We bleven lekker buiten. Logisch dat de kinderen aan het einde van de reis niet terug naar Hongkong wilden: in Nederland heb je als kind veel vrijheid, veel leuke dingen om te doen, het is altijd vakantie en altijd mooi weer. Een enigszins rooskleurige voorstelling van de werkelijkheid zoals wij weten. Maar het maakt wel de vraag weer actueel: waarom wonen wij in Hongkong?

Om een goede vergelijking te maken spelen vele factoren een rol: wat kan ik verdienen, wat zijn mijn kosten van levensonderhoud, hoe kan ik wonen, wat voor scholen zijn er voor de kinderen, hoe staat het met de sociale voorzieningen en gezondheidszorg en hoe hoog zijn de belastingen. Al deze factoren komen samen op een charmante website genaamd Numbeo.

Gevoelsmatige factoren

Numbeo past geheel in deze tijd van big data: het vertrouwt niet op officiële cijfers maar op de input van honderdduizenden lezers en inwoners uit die steden. Hoe meer er mee doen, hoe betrouwbaarder de uitkomsten. Wat heel charmant van deze site is dat de scores niet alleen financiële aspecten benadrukken maar ook moeilijk kwantificeerbare en meer gevoelsmatige factoren als veiligheid, verkeer, vervuiling en klimaat meenemen. Deze worden vaak onderschat maar maken een enorm verschil als je ergens overweegt te gaan wonen. Ik heb gekozen om Amsterdam en Hongkong te vergelijken.

Van de ruim 200 steden die in de database zitten kwam Hongkong op plaats 171 en Amsterdam op plaats 50. Een grote voorsprong voor Amsterdam. Ik begrijp wel waarom. Hongkong scoort goed op veiligheid en kosten van levensonderhoud, maar de score is superlaag op het gebied van woonlasten. Ook qua vervuiling, verkeer en gezondheidszorg scoort Amsterdam beter. Zelfs het klimaat wordt in koud en regenachtig Amsterdam door deelnemers als beter gezien dan in subtropisch maar vochtig Hongkong. Als de terrasjes eenmaal opengaan is de grijze winter gauw vergeten!

Beter niet in Nederland blijven

Geeft de enquête mij nu reden om de familie snel weer terug te verhuizen? Nee, mijn reden om destijds naar Hongkong te verhuizen staat nog steeds. Wie in de financiële wereld iets wil bereiken, kan beter niet in Nederland blijven. De dynamiek van de financiële markten in Azië en de spilfunctie die Hongkong daarin vervult zijn ongeëvenaard. Maar zonder inspirerende baan zou ik hier niet blijven. De lage belastingen overtuigen mij niet.

Overigens is het opvallend dat Eindhoven (de Silicon Valley van Nederland) op nummer 3 staat in de lijst van Numbeo. En als u ver weg wilt gaan: Canberra staat op nummer 1, hoewel de meeste Australiërs me vertellen dat het daar heel saai is. Zo veel mensen, zo veel meningen. Zo kwam het hip en trendy tijdschrift Monocle onlangs met zijn eigen stedenlijst die werd aangevoerd door München, Tokio en Wenen. Uiteindelijk maakt ieder zijn eigen lijst. Misschien leuk om het eens over uw lijstje te hebben met uw vrienden op een Nederlands terrasje.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten