Indiase beurskoersen omhoog ondanks corona

| Beleggen

India wordt relatief hard getroffen door de coronapandemie, maar toch zijn de koersen van Indiase aandelen dit jaar omhoog geschoten. Wat zijn onze verwachtingen?

  • Share
Robeco Indian Equities

Groei mee met deze enorme Aziatische economie.

Koop dit fonds

In veel landen zijn de aandelenkoersen dit jaar behoorlijk gestegen. Dat gebeurde ook in India, ondanks dat het land relatief zwaar getroffen wordt door de coronapandemie. Het aantal besmettingen lag in april zelfs op meer dan 300.000 per dag. Toch is de MSCI India Index tussen de jaarwisseling en eind juli met bijna 17 procent gestegen. Dat komt omdat de winsten van Indiase beursgenoteerde bedrijven snel stijgen. Analisten verwachten een winstgroei van 30 procent voor de bedrijven in 2021. En ook voor volgend jaar wordt winstgroei verwacht.

Centrale bank

Een belangrijke verklaring is dat vooral mkb-bedrijven en eenmanszaken zijn getroffen door de lockdown-maatregelen. Grote, beursgenoteerde bedrijven hebben daar minder last van. Banken moesten bijvoorbeeld vorig jaar nog veel voorzieningen treffen voor mogelijke tegenvallers, maar dat valt dit jaar heel erg mee. Bovendien profiteren met name grote ondernemingen van het beleid waarmee de centrale bank de economie aanjaagt. De rentes zijn heel laag en er wordt veel geld in de economie gepompt.

Internetfantasie

De steunmaatregelen en de snelle winstgroei zorgen voor een heel positief beurssentiment. Soms laten beleggers zich meeslepen door hun enthousiasme. Onlangs was de beursintroductie van een online maaltijdbezorger bijvoorbeeld 40 maal overtekend: de koers schoot in de eerste handelsweek met 80 procent omhoog! Maar ja, met 1,3 miljard inwoners en duizenden Indiërs die elke dag toegang krijgen tot internet is er ook nog veel winst te boeken in India.

Begrotingstekort en renterisico

Toch valt er ook wat aan te merken op de Indiase economie. Er zijn grote tekorten bij de overheid en de inflatie is weer opgelopen tot meer dan 6 procent. Op valutamarkten blijft de roepie tot nu toe stabiel, maar het gevaar bestaat dat de Bank of India de rente moet verhogen om de munt te steunen. Een stijgende rente kan ongunstig zijn voor aandelen.

Interesse?

Beleggers die willen inspelen op de groeikansen in India op de lange termijn, kunnen overwegen om te beleggen in Robeco Indian Equities. Dit fonds presteert met een nettorendement van ruim 57 procent over de twaalf maanden tot eind juli veel beter dan het lokale beursgemiddelde van 42 procent*. Het verschil werd vooral gemaakt door een goede aandelenselectie in sectoren die sterk profiteerden van het economisch herstel, zoals consumentengoederen en financiële dienstverlening. Het rendement over de afgelopen vijf jaar komt op gemiddeld 13,5 procent uit en fondsbeoordelaar Morningstar heeft de prestaties van de afgelopen jaren beloond met 5 Morningstar-sterren.

* Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten