Is een huis een betere belegging dan de beurs?

| Beleggen

Nederlandse woningen zijn sinds 1995 drie keer zo duur geworden, maar een gespreid mandje aandelen was toch een betere belegging geweest.

  • Share

De prijzen van bestaande koopwoningen hebben het hoogste niveau ooit bereikt, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eind juni. Er zijn regionaal grote verschillen, maar de gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland kwam in het eerste halfjaar op ruim EUR 267.000. Dat bedrag ligt ruim een kwart hoger dan tijdens het dieptepunt op de woningmarkt in het najaar van 2013. Ten opzichte van de zomer van 1995 – het moment waarop het CBS begon met het bijhouden van de huizenmarkt – is de gemiddelde verkoopprijs zelfs met 200% gestegen. Die prijsstijging is groter dan de stijging van de AEX Index in dezelfde periode.

Bronnen van rendement

Ondanks de stevige prijsstijging was een Nederlandse woning geen lucratievere investering dan een goed gespreide aandelenbelegging. Voor beleggers vormen koersstijgingen slechts een deel van het totale rendement. Veel bedrijven kiezen ervoor om een deel van de winst als dividend uit te keren. Deze uitkeringen worden niet meegenomen in de berekening van de AEX. Bij de meeste buitenlandse beursindices gebeurt dat wel. Als het prijsverloop van de Nederlandse huizenprijs wordt afgezet tegen bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P 500 Index, ontstaat er een heel ander beeld.

Slimme beleggers spreiden

Een belegger die zich beperkt tot de beursindex van één bepaald land doet zichzelf tekort. Door zo breed mogelijk te spreiden over landen en sectoren, wordt het risico verkleind zonder dat dit ten koste gaat van het verwachte rendement. Een investering in het zeer brede mandje aandelen van de MSCI World Index had sinds de zomer van 1995 een rendement opgeleverd dat ongeveer dubbel zo hoog ligt als de prijsstijging van de gemiddelde Nederlandse woning. 

Let wel op, beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee, zodat het zaak is om eerst een buffer aan te leggen voor onverwachte tegenvallers en alleen te beleggen met geld dat je voor lange tijd kunt missen. Het is mogelijk om eenmalig een bedrag te beleggen, maar je hebt ook de optie om dat maandelijks met een klein bedrag te doen. Op deze wijze loop je niet het gevaar dat je precies op het verkeerde moment instapt. Met maandbeleggen kun je op de lange termijn ongemerkt een mooi vermogen opbouwen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten