Is een huis een betere belegging dan de beurs?

| Beleggen

Nederlandse woningen zijn sinds 1995 drie keer zo duur geworden, maar een gespreid mandje aandelen was toch een betere belegging geweest.

  • Share
Top 5 fondsen
Robeco Top 5

In onze Top 5 zie je elke maand een selectie van vijf beleggingsfondsen met uitstekende prestaties.

Bekijk de Top 5

De prijzen van bestaande koopwoningen hebben het hoogste niveau ooit bereikt, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eind juni. Er zijn regionaal grote verschillen, maar de gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland kwam in het eerste halfjaar op ruim EUR 267.000. Dat bedrag ligt ruim een kwart hoger dan tijdens het dieptepunt op de woningmarkt in het najaar van 2013. Ten opzichte van de zomer van 1995 – het moment waarop het CBS begon met het bijhouden van de huizenmarkt – is de gemiddelde verkoopprijs zelfs met 200% gestegen. Die prijsstijging is groter dan de stijging van de AEX Index in dezelfde periode.

Bronnen van rendement

Sinds 1995 is de gemiddelde huizenprijs maar liefst 200% gestegen. Deze stijgingen liggen hoger dan de AEX Index in diezelfde periode. Voor beleggers vormen koersstijgingen slechts een deel van het totale rendement. Zo keren veel bedrijven ook dividend uit. Deze uitkeringen worden niet meegenomen in de berekening van de AEX, maar verhoogt wel het geïnvesteerde vermogen. Bij andere beursindices, zoals de Amerikaanse S&P 500 Index wordt dividend wel meegenomen. Als je deze index vergelijkt met de Nederlandse huizenprijzen, was dat een stuk rendabeler.

Bron: Standard & Poor’s, CBS

Slimme beleggers spreiden hun kansen

Een belegger die zich beperkt tot één beursindex van een bepaald land spreidt het risico maar matig. Door te beleggen in een brede variatie van landen en sectoren, wordt het risico verkleind. Zonder in te leveren op het verwachte rendement. Een investering in bijvoorbeeld het MSCI World Index had sinds de zomer van 1995 een rendement opgeleverd dat ongeveer dubbel zo hoog ligt als de prijsstijging van de gemiddelde Nederlandse huizenmarkt.

Beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Het brengt namelijk kosten en risico’s met zich mee. Belegd geld zet je idealiter voor langere termijn vast, dus voor je gaat beleggen heb je een aparte buffer nodig voor onverwachte tegenvallers. Een groot vermogen heb je echter níet nodig om te beginnen met beleggen. Zo kun je bij Robeco al met een klein maandbedrag beginnen. Door maandelijks te storten spreid je de investering en loop je niet het risico dat je precies op het verkeerde moment instapt. Lees hier meer over risico’s spreiden met maandbeleggen. En bepaal of beleggen ook voor jou een betere optie is dan een huis kopen.

Ontdek de voordelen van maandbeleggen

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
2Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten