
IT: de nachtmerrie van grootbanken
| VisieBanken krijgen steeds meer te maken met nieuwe fintech-concurrentie en strengere regelgeving. Om daar goed mee om te gaan, is het noodzakelijk om de verouderde IT-systemen te vervangen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Daar kunnen fintechbedrijven van profiteren.
Patrick Lemmens en Jeroen van Oerle zijn als beheerders van het Robeco FinTech Fonds momenteel niet erg enthousiast over traditionele banken. Een van de belangrijkste redenen is de grote moeite die banken hebben met het vervangen van gedateerde IT-systemen.
Hoe groot is het IT-probleem van banken en waarom is dat lastiger op te lossen dan in andere bedrijfstakken?
Van Oerle: "De meeste banken werken nog met systemen uit de jaren ‘70 en ‘80. Die zijn enorm verouderd en kunnen niet gekoppeld worden aan allerlei nieuwe programma’s en apps. Dit probleem speelt al meer dan tien jaar. Toen de financiële crisis uitbrak, hadden banken lange tijd geen geld beschikbaar voor vervangingsinvesteringen. Toen de IT-budgetten weer omhoog gingen, stroomde een groot deel daarvan naar technologie die nodig was om te voldoen aan strengere regelgeving. Inmiddels maken banken wel meer winst, maar aandeelhouders zijn meer gericht op een mooi dividend dan op toekomstige groei. Ze zijn dan ook niet happig op grote uitgaven aan achterstallige IT.”
Kunnen de investeringen dan niet over een langere periode worden gespreid?
Lemmens: “Jazeker, maar dan zijn de systemen die ze implementeren alweer verouderd voordat die periode voorbij is. Banken moeten nu kijken naar de komende vier, vijf jaar en daarin misschien wel een miljard euro investeren in hun systemen. Wat het lastig maakt, is dat het niet zeker is wat die investeringen uiteindelijk opleveren. Maar misschien kan de bank de aandeelhouders duidelijk maken dat het belangrijker is om over vijf jaar nog te bestaan, dan om nu even veel winst te maken en daarna een onzekere toekomst tegemoet te gaan.”
Lopen banken het risico dat hun rol door nieuwe fintech-bedrijven wordt overgenomen?
Van Oerle: “Nee, fintech moet nog veel meer investeren voordat dat kan, vooral om te voldoen aan alle regelgeving. Daar hebben banken een voorsprong. Het is onze verwachting dat banken meer zullen samenwerken met fintechondernemingen en grote technologiebedrijven. Die laatstgenoemde ondernemingen zijn nu allemaal aan het bedenken hoe ze kunnen verdienen aan financial services, zonder er zelf eentje te worden. Want daar hebben ze natuurlijk de vergunningen niet voor. Bovendien moeten ze dan een grote kapitaalreserve aanhouden. Dat geldt gebruiken ze liever voor andere zaken.”
Wat gaat dit allemaal kosten?
Lemmens: “Een grote Amerikaanse bank zoals JPMorgan Chase heeft aangegeven maar liefst elf miljard dollar per jaar te investeren in technologie. Daar zitten echter ook de uitgaven aan IT-onderhoud bij. Ik denk dat slechts 10 tot 25% van het bedrag echt voor nieuwe IT wordt gebruikt. Banken met een omvang van tien tot twintig miljard euro, moeten denken aan investeringen van twee tot drie miljard. Het zure is dat een nieuwe techbank daar veel minder geld voor nodig heeft. Die hoeft namelijk geen oude auto helemaal om te bouwen, maar kan gewoon een nieuw model bouwen. Hoeveel er de komende jaar geïnvesteerd zal worden, hangt ook af van het verloop van de rente. Als die laag is, is het minder aantrekkelijk voor banken om grote uitgaven te doen.”
Wanneer zijn de IT-problemen van banken opgelost?
Lemmens: “Nooit. Over tien jaar zijn er weer nieuwe problemen.”
Onderdelen van dit interview verschenen eerder op IEX Profs