Italiaanse storm in een glas water

| Visie

Beleggers hoeven zich waarschijnlijk geen zorgen te maken dat de ontvlambare politieke situatie in Italië uitdraait op een crisis die vergelijkbaar is met de Griekse schuldencrisis. Daarvoor zijn de verschillen te groot.

  • Share

De politieke onrust na het vastlopen van de Italiaanse coalitiebesprekingen dreigde eind mei zelfs even uit te monden in een nieuwe eurocrisis. Met het aantreden van een nieuwe regering begin juni, zijn nog niet alle gevaren verdwenen. De coalitie bestaat namelijk uit twee populistische partijen, die weinig animo hebben voor het doorvoeren van de noodzakelijke hervormingen in het bankenstelsel of het verbeteren van de economie. Als beide partijen zich aan hun verkiezingsbeloftes houden, dreigt er bovendien een flink tekort op de begroting te ontstaan. In dit scenario ligt het land straks op ramkoers met de Europese Unie.

Griekse tragedie 2.0

Hoewel het lastig te voorspellen is of en hoever de spanning in dit geval oploopt, hoeven beleggers zich volgens de analisten van Robeco Investment Solutions geen zorgen te maken dat er een nieuwe Europese crisis ontstaat die vergelijkbaar is met de Griekse schuldencrisis. Daarvoor zijn de verschillen tussen beide landen te groot. Om te beginnen is de Italiaanse economie veel groter. Het land is goed voor circa 15% van alle geregistreerde economische activiteit in de eurozone, tegen 1,6% voor Griekenland. Daar komt bij dat de economie en het bankenstelsel veel meer verweven zijn met de rest van de eurozone.

Meedoen of failliet gaan

Uiteindelijk kreeg Griekenland in 2011 een ultimatum van de EU: “meedoen of failliet gaan”. Dat zal Italië niet gebeuren. Als een van de oprichters van de EU is de politieke macht veel groter en bovendien is het land simpelweg te groot om te laten omvallen. Een laatste belangrijk verschil is dat de Griekse crisis het gevolg was van een onhoudbaar overheidsbeleid. In Italië draait het juist om politieke motieven. Ondanks de zeer hoge schuldenlast, voldoet het land namelijk al sinds 2012 aan de 3%-norm voor het overheidstekort. Daar komt bij dat het economisch momentum de afgelopen jaren is verbeterd.

Storm in een glas water

Het is ten slotte nog maar de vraag of de nieuwe Italiaanse regering de kans krijgt om de kiem te leggen voor een nieuwe crisis. Er zijn zeer grote politieke tegenstellingen tussen de partijen die nu samen regeren. De kans op een botsing tussen deze twee rivalen neemt met de dag toe. De afnemende spanningen wijzen erop dat financiële markten verwachten dat de coalitie niet lang aan de macht blijft. Het zou daarom best kunnen dat de Italiaanse crisis een storm in een glas water blijkt te zijn in plaats van de voorbode van een tsunami. 

Wil je op de hoogte blijven van onze visie? Stel dan je gratis abonnement in en ontvang iedere maand onze Beleggingsvisie.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten