Je CO2-voetafdruk verkleinen? Zo doe je dat!

| Duurzaam

Het omschakelen naar een meer duurzame levensstijl is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wat zou jij doen als je ’s ochtends in de stromende regen moet kiezen tussen de fiets en de auto? Er zijn echter meer manieren om een verschil te maken.

  • Share
Dit fonds belegt met oog voor mens, milieu en maatschappij
Robeco ONE Duurzaam

Beleg nu voor een betere toekomst zonder je rendement uit het oog te verliezen.

Bekijk ONE Duurzaam

Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk? Een Canadese universiteit heeft ruim 15 jaar geleden een formule opgesteld om te kijken hoeveel landoppervlakte er nodig is voor het winnen van voedsel, energie en andere zaken waarmee we in onze levensbehoeften voorzien. De voetafdruk van de gemiddelde Nederlander is volgens het Global Footprint Network 5,9 hectare, oftewel ruim 11 voetbalvelden. Daarmee staat Nederland op de 166e plaats op de duurzame ranglijst van 188 landen die de organisatie heeft samengesteld. Als iedere wereldburger zou leven als de gemiddelde Nederlander, hebben we meer dan 3,5 aardbollen nodig voor alle grondstoffen en afvalverwerking.

Doorzettingsvermogen

Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen bekijken wat ze kunnen doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarbij ligt vaak de nadruk op het verlagen van de CO2-uitstoot, die voor maar liefst de helft bepaalt hoe groot je ecologische voetafdruk is. Maar heb jij ook het doorzettingsvermogen om in de stromende regen de fiets te nemen naar kantoor in plaats van de auto? Of om als je trek hebt, toch te kiezen voor een salade in plaats van een hamburger? Elke keer als je de duurzame weg kiest, maakt dat toch weer een verschil.

Duurzaam denken, doen en beleggen

Behalve met de dingen die je in het alledaagse leven doet, kan je ook een heel groot duurzaam verschil maken met de manier waarop je belegt verschil maken door duurzaam beleggen. Hoe groot dat verschil is, heeft de Scandinavische bank Nordea berekend. Aangezien het in Zweden mogelijk is om zelf te kiezen hoe je voor je pensioen belegt, heeft Nordea gekeken hoeveel het scheelt als er over een volledige opbouwperiode van ruim 40 jaar geen geld wordt gestoken in producenten van fossiele brandstoffen. Het totale verschil komt op maar liefst 2.200 ton CO2-uitstoot. Die besparing is maar liefst 27 keer zo groot als het gezamenlijke effect van wanneer we in die ruim veertig jaar elke keer twee minuten minder douchen, elk jaar een keer minder op vliegreis, de auto inruilen voor de trein en hooguit eenmaal per week vlees eten.

verschil maken met de manier waarop je belegt verschil maken door duurzaam beleggen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten