‘Juist als de economie wat minder draait kunnen kwaliteitsbedrijven zich onderscheiden’

| Visie

De groeiaandelen waarin Robeco Global Consumer Trends belegt, hadden in het eerste halfjaar last van de stijgende rente. Fondsbeheerder Jack Neele vertelt waarom hij nu met vertrouwen naar de komende kwartalen kijkt.

  • Share

Wat was de grootste verrassing in de eerste helft van 2022?

Neele: “Eind vorig jaar kwamen de koersen van groeiaandelen onder druk te staan. Het heeft me verbaasd hoe heftig die beweging zich in 2022 heeft doorgezet. Tijdens de coronapandemie zijn verschillende trends zoals thuiswerken en digitaal betalen in een stroomversnelling terechtgekomen. De bedrijven die daarvan profiteerden, werden een flink stuk duurder. We hadden al verwacht dat de waardering uiteindelijk zou terugkeren richting het niveau dat op de lange termijn gebruikelijk is. Meestal gebeurt dat in  meerdere jaren. Maar als gevolg van de snel stijgende rente is de hoge waardering van groeiaandelen al binnen een halfjaar teruggekeerd naar het niveau van voor de virusuitbraak.”

Hoe kijk je nu naar de economie en de beleggingswereld?

Neele: “De economie maakt een lastige periode door. Op de lange termijn hoeft dat niet slecht te zijn voor de bedrijven waarin we beleggen. Als gevolg van de lage rente was het de afgelopen jaren voor ondernemingen heel makkelijk om aan geld te komen. Sommige bedrijven maakten daarvan gebruik om extra veel geld te investeren in groei en marketing. Omdat die uitgaven hoger lagen dan op de lange termijn houdbaar is, nam de concurrentie in sommige sectoren juist toe in plaats van af. Dat geldt bijvoorbeeld voor maaltijdbezorgers. Omdat de weg naar winstgevendheid hierdoor langer wordt, hebben we de aandelen in dit segment begin dit jaar verkocht. Winstgevende bedrijven met een sterke marktpositie kunnen veel beter uit de voeten in een klimaat waarin een stijgende rente het lastiger maakt om nieuw kapitaal aan te trekken Dat is een van de belangrijkste inzichten die we hebben opgedaan sinds het fonds bijna 25 jaar geleden werd gelanceerd.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten