Kansen en gevaren van de Nieuwe Zijderoute

| Visie

China investeert enorme bedragen in het verbeteren van de handelsroutes richting Europa. Langzaam maar zeker maakt het enthousiasme over de plannen plaats voor wantrouwen. Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen vertelt wat we mogen verwachten van de Nieuwe Zijderoute.

  • Share
Beleggen in China

Beleg in China en profiteer van de welvaartsgroei in deze opkomende markt

Bekijk de beleggingskans

De Zijderoute was eeuwenlang de belangrijkste verbinding tussen oost en west. De Chinese president Xi Jinping heeft in 2013 aangekondigd dat China die handelsroute nieuw leven gaat inblazen. Het land investeert ruim €1.000 miljard in wegen, havens en spoorwegen in verschillende Aziatische, Afrikaanse en Europese landen. Hoewel de Nieuwe Zijderoute in de eerste plaats een economisch project is, komen de politieke ambities van China de laatste tijd steeds duidelijker naar voren. Dat roept al snel vragen op wat dit voor Nederland betekent en hoe beleggers moeten omspringen met de Chinese ambities.

Welke China-strategie moet Nederland kiezen?

Cornelissen: “In de Tweede Kamer woedt sinds begin april een discussie over het opstellen van een China-strategie. Maar welbeschouwd heeft Nederland weinig andere mogelijkheden dan zich neer te leggen bij de feiten. China is volgens sommige maatstaven al de grootste economie ter wereld . Als klein land kan Nederland daar op eigen kracht geen vuist tegen maken. Dat moet in Europees verband gebeuren.”

Hoe pakt Europa dat dan aan?

Cornelissen: “De Europese Unie is op dit punt behoorlijk verdeeld. Sommige landen hebben al op eigen houtje afspraken met China gemaakt. Maar zolang een gezamenlijk Chinabeleid ontbreekt, dreigt Europa op het wereldtoneel een speelbal te worden tussen de belangen van de twee grootmachten : China en de Verenigde Staten. Dat betekent overigens niet dat Nederland bang hoeft te zijn voor China. Het land is al jarenlang een van onze belangrijkste handelspartners.”

Vormen de Chinese ambities een bedreiging voor Nederland?

Cornelissen: “Als je kijkt naar de strategische belangen van China, zie je dat Nederland daarbinnen nauwelijks een rol speelt. Ze kijken vooral naar Oost-Europa. China is nog sterk afhankelijk van de invoer van Russische grondstoffen, waarvoor het niet te veel wil betalen. Via Oost-Europa kan de druk op dit buurland wat worden opgevoerd. Bovendien staan deze landen ook meer open voor Chinese investeringen. Wat betreft industriële spionage is het echter een ander verhaal. Kijk bijvoorbeeld maar naar het nieuws over de Chinese diefstal van bedrijfsgeheimen bij ASML. Eerder riep de inlichtingendienst AIVD al op om de Nederlandse infrastructuur te beschermen tegen de invloed van bedrijven uit China. Het land zet alle middelen in om de technologische kloof met de westerse wereld te dichten. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom China op het wereldtoneel steeds harder botst met de Verenigde Staten. ”

Kan China al opboksten tegen de Verenigde Staten?

Cornelissen: “Voorlopig zet het land vooral in op het creëren van een eigen invloedssfeer in Azië. China heeft bijvoorbeeld de SCO opgericht, wat een Aziatische tegenhanger is van de NAVO. Turkije overweegt om lid te worden van deze organisatie. Dat maakt wel duidelijk dat de politieke macht van China groeit. Maar op het wereldtoneel legt het land het voorlopig nog af tegen de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de wijze waarop het de retoriek over de Nieuwe Zijderoute op een lager pitje heeft gezet, om de VS niet voor het hoofd te stoten tijdens de onderhandelingen over het handelsconflict.”

Wat betekenen de Chinese ambities voor beleggers?

Cornelissen: “De Chinese economie legt steeds meer gewicht in de schaal. De investeringen in de Nieuwe Zijderoute zijn hiervan een mooie illustratie. Het is een kwestie van tijd voordat Chinese aandelen zwaarder gaan meewegen in wereldwijde aandelenindices. Grote beleggers zullen als gevolg hiervan hun belangen in de Chinese beurs geleidelijk uitbreiden. Dat maakt relatief goedkope Chinese aandelen nu extra aantrekkelijk voor wereldwijde aandelenbeleggers.”

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten