Kijk bij beleggen naar de grote lijnen

| Beleggen

Minder ervaren beleggers reageren vaak op incidenten op de beurs, op kortstondige afwijkingen van de grote lijnen. Het merendeel van de beleggers blijft echter op de grote lijnen letten en weet dat er na een beursdaling een beweging omhoog volgt. Dat is ‘the bigger picture’.

Ook weten ze dat beleggen op de lange termijn een positief rendement kan opleveren, al bieden rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

  • Share
Last van in- of uitstapstress?

Met Maandbeleggen is timing geen probleem. Je belegt dan één keer per maand en zonder aankoopkosten.

Bekijk de andere voordelen

Hoogtevrees

Gedurende een aantal maanden was er vanwege de langdurig goede gang van zaken op de effectenbeurzen bij menig belegger sprake van een soort hoogtevrees. “Hoe lang kan de beurs nog blijven stijgen?”, was een veelgehoorde vraag. En in februari kwam een – naar later bleek relatief bescheiden – correctie.

In- en uitstappen kost vaak meer dan het oplevert

Veel beleggers reageren in dit soort situaties geschrokken op berichten in de media of hebben de kredietcrisis nog in hun achterhoofd. In- en uitstappen kost echter per saldo vaak meer dan het oplevert, omdat het erg lastig is om het juiste moment te timen.
Daarnaast is het zo, dat mensen die normaal gesproken – mede door de nog steeds erg lage spaarrente – zouden beginnen met beleggen, nu afwachten.

Accepteren

Maar alle argumenten ten spijt vergeet men vaak twee dingen:

  1. angst is een slechte raadgever
  2. beleggen levert op termijn meer op dan sparen

Wie nog de nodige jaren te gaan heeft voordat hij zijn beleggingsdoel bereikt, doet er goed aan te accepteren dat beursschommelingen bij beleggen horen. Het is belangrijk om de grote lijnen in de gaten te houden en zo naar je – concrete of minder concrete - doel toe te werken.

The bigger picture

Tot slot een grafiek om deze grote lijnen te illustreren: we zien hier het verloop van de MSCI wereldindex sinds 1999.

Deze graadmeter heeft door de jaren heen – met tussentijdse pieken en dalen – een opgaande lijn laten zien en gemiddeld een aantrekkelijk rendement opgeleverd, al bieden rendementen uit het verleden zoals gezegd geen garantie voor de toekomst. Op een correctie volgt echter tot nu toe altijd weer herstel. Dat was bijvoorbeeld het geval na de grote correctie tijdens de kredietcrisis (2007-2008), maar ook na een kleinere correctie, zoals in 2015.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten