Kinderbijslag: interessant om een ‘potje’ mee op te bouwen

| Uw geld

Wie minderjarige kinderen heeft, ontvangt kinderbijslag. Dit bedrag kun je uitgeven, maar als ouder kun je dit ook opzij zetten voor de toekomst van je kind.

  • Share

  • Het opvoeden van een kind slokt 17% van het gezinsbudget op
  • Wie de kinderbijslag opzij zet, creëert een mooi potje om ze later te helpen
  • Je kunt overwegen om (deels) te beleggen voor de toekomst van je kind

Iedereen weet dat het opvoeden van kinderen niet goedkoop is. Denk aan de uitgaven voor luiers, kleding, de sportclub, een grotere fiets, een nieuwe computer. Volgens het CBS gaat daar gemiddeld per kind 17% van het gezinsbudget aan op. Toch willen veel ouders daarnaast ook nog eens extra geld opzij zetten voor hun kinderen. Later kunnen ze hen dan financieel steunen. Bijvoorbeeld als hun kinderen hun rijbewijs willen halen. Of als ze in een tussenjaar een wereldreis willen maken, voordat ze gaan studeren. Allemaal dingen die ouders hun kinderen graag gunnen.

Helpen bij het kopen van een huis

Je kinderen financieel helpen gebeurt ook steeds vaker bij het kopen van een huis. De regels voor het aankopen van een eigen woning zijn de laatste jaren aangescherpt. Vroeger kon je bij het kopen van je eigen woning zonder eigen geld een hypotheek krijgen. Tegenwoordig is dat anders en moet je daarvoor ook eigen geld hebben. Dat bedrag kan al snel meer dan EUR 10.000 bedragen. Voor veel jongeren is dat niet op te brengen. Een steun in de rug van de ouders is dan meer dan welkom.

Robeco KIDS

Lever een financiële bijdrage aan de toekomstplannen van jouw kind

Ontdek Robeco KIDS

Kinderbijslag loopt op termijn aardig op

Sommige mensen denken dat het opzij zetten van kinderbijslag maar weinig oplevert. Dat valt echter heel erg mee, zeker op langere termijn. Ouders ontvangen in totaal tot het 18e levensjaar per kind EUR 17.680 (situatie 2018). Dat is EUR 82 gemiddeld per maand. Het totale standaardbudget voor een HBO- of universitaire studie is EUR 56.000. Dit uitgaande van 4 studiejaren, een collegegeld van ruim EUR 2.000 per jaar en gemiddelde maandelijkse kosten voor een uitwonende student van ruim EUR 1.000. Ouders die via de kinderbijslag een studiepotje voor hun kinderen opbouwen, kunnen dus een flink deel van de kosten dekken.

Bijdragen aan een gezonde financiële toekomst

Ouders die hun kinderen financieel ondersteunen tijdens de studie, kunnen hen de last van een grote studieschuld besparen. Kinderen hebben het dan ook makkelijker als ze in de toekomst een huis willen kopen. Misschien wil jij als ouder de kinderbijslag ook opzij gaan zetten. Je kunt dan al vroeg bijdragen aan de financiële toekomst van je kind. Wil je dat doen door te beleggen voor je kind?

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten