
Klimaatverandering: hoe ver stijgt de zeespiegel?
| DuurzaamRobeco heeft behalve voor financiële cijfers, ook oog voor andere zaken die op de lange termijn impact hebben op het bedrijfsleven. Een voorbeeld is de stijging van de zeespiegel, die kan leiden tot een toenemend overstromingsgevaar voor fabrieken, kantoren en woongebieden.
Het International Panel on Climate Change (IPCC) is een wereldwijd netwerk van wetenschappers die onderzoek doen naar klimaatverandering. In een recent rapport zoomt de organisatie in op de gevolgen van de opwarming van de aarde voor het niveau van de zeespiegel.
De gemiddelde temperatuur op onze planeet is vanaf circa 1800 met 1 graad Celsius gestegen. Maar liefst 90% van die stijging is opgenomen door de oceanen. Dat heeft grote gevolgen voor het zeeleven en koralen. In het Klimaatakkoord van Parijs hebben bijna 200 landen zich in 2015 gecommitteerd om de temperatuurstijging ten opzichte van de periode voor 1800 te beperken tot hooguit 1,5 graden in 2100.
De uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen gaat echter onverminderd door, zodat de aarde steeds sneller opwarmt. In het rapport waarschuwt het IPCC dat klimaatverandering mogelijk niet te stoppen valt, tenzij er scherpe maatregelen komen om uiterlijk in 2050 de wereldwijde CO2-uitstoot volledig af te bouwen.
Waarom is het belangrijk?
De opwarming van de aarde leidt ertoe dat de ijskappen smelten. Afgelopen zomer zijn miljarden tonnen water in de oceaan terecht gekomen als gevolg van de in recordtempo smeltende gletsjers op de Noord- en Zuidpool. Het probleem wordt verergerd doordat in het permafrost CO2 gevangen zit, dat in de atmosfeer terecht komt als dit eeuwige ijs smelt. Hierdoor stijgt het zeespiegelniveau langzaam maar zeker.
De gemiddelde toename is de afgelopen vijf jaar versneld van 3 naar 5 millimeter per jaar. Dat lijkt niet veel, maar het gevaar bestaat dat het tempo in de toekomst verder toeneemt. Het IPCC-rapport concludeert dat de gemiddelde zeespiegel met 1,1 meter kan stijgen in de periode tot 2100. Dat is 10 centimeter meer dan in eerdere schattingen.
Het stijgende water bedreigt tientallen steden aan kusten en rivieren, zoals Londen, New York, Mumbai, Shanghai en Jakarta. Ook vormt het een gevaar voor landen die op of onder de huidige zeespiegel liggen, zoals Nederland, Bangladesh en veel eilanden in de Stille Oceaan en Indische Oceaan.
Wat betekent het voor beleggers?
Wist je dat je als belegger kan bijdragen aan het verlagen van de CO2-uitstoot? Dat kan bijvoorbeeld door te beleggen aan de hand van de duurzame ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties hebben vastgelegd. RobecoSAM – het Zwitserse zusterbedrijf van Robeco – heeft verschillende fondsen die beleggen aan de hand van deze zogeheten SDG’s (sustainable development goals). Robeco ONE Duurzaam – de duurzame alles-in-een oplossing van Robeco – belegt in verschillende van deze fondsen.