Koersdaling beurzen: weinig reden tot zorg

| Beleggen

De koersdaling van vorige week werd veroorzaakt door signalen die wijzen op een sterke economische groei. Hierdoor vrezen beleggers dat de rente sneller gaat stijgen dan verwacht. Maar de economische fundamenten geven weinig reden tot zorg.

  • Share

De wereldwijde aandelenbeurzen hebben vorige week een stap terug gedaan. Deze eerste correctie sinds tijden zorgde voor onrust onder beleggers. “We hielden al een tijdje rekening met meer volatiliteit”, zegt Lukas Daalder, CIO Investment Solutions bij Robeco. “En die voorspelling komt nu uit. Aandelen zijn zonder directe aanleiding maar blijven stijgen. Dan neemt de kans op een correctie toe. De onderliggende economische fundamenten zijn echter nog intact, dus er is weinig reden tot zorg.”

Het klinkt vreemd, maar de koersdaling wordt grotendeels juist veroorzaakt doordat het zo goed gaat met de economie. Uit Amerikaanse banencijfers kwam naar voren dat de lonen behoorlijk snel zijn gestegen. Dat is een aanwijzing dat de inflatie waarschijnlijk verder oploopt. Hierdoor neemt de kans toe dat de centrale bank de rente sneller zal opschroeven dan waar beleggers tot nu toe vanuit gingen. Door een stijgende rente wordt het voor consumenten en bedrijven duurder om geld te lenen voor uitgaven en investeringen. Daar komt bij dat de krapte op de arbeidsmarkt de bedrijfswinsten onder druk kan zetten. Bovendien wordt het 0voor ondernemingen lastiger om goed personeel te vinden en de salariskosten lopen op.

Ruimte voor een koersstijging

Financiële markten hebben momenteel veel meer oog voor de mogelijkheid van een wat sneller stijgende rente dan voor de goede economische gang van zaken. “De huidige beurscorrectie zal even verwerkt moeten worden door de markt”, vertelt Daalder: “Het betekent ook niet meteen het eind van de blessuretijd waar we het in onze Visie voor 2018 over hadden.”

“Ik denk dat er na deze correctie nog wel ruimte is voor een stijging van de beurskoersen”, zegt Daalder. In de portefeuilles van Robeco ONE hebben we de positie in de loop van januari onze aandelenpositie al geleidelijk wat verkleind. We zullen de markten nauwkeurig in de gaten houden en weer accenten aanbrengen als we goede mogelijkheden zien.”

Wat moet ik nu doen?

Het is niet vreemd dat de koersschommelingen sommige beleggers nerveus maken. Echter leert de ervaring dat het op dit soort momenten verstandig is om de lange termijn in de gaten te houden. Bedenk voor welke doelen je belegt en laat je niet leiden door je emoties. In onderstaande artikelen kan je meer lezen over beursschommelingen en hoe je daarmee om kunt gaan:

Angst is een slechte raadgever
Kijk bij beleggen naar de grote lijnen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten