Koersontwikkeling Robeco Next Digital Billion: wat is er aan de hand?

| Beleggen

Robeco Next Digital Billion belegt in bedrijven die inspelen op kansen die ontstaan doordat er in opkomende landen elke week miljoenen nieuwe internetgebruikers bijkomen. Een van onze klanten vroeg zich af waarom de koers zo fors is gedaald en hoe de toekomst eruit kan zien.

  • Share

In september vorig jaar werd Robeco Next Digital Billion gelanceerd. In de periode tot 1 april 2022 is de koers met 38% teruggevallen. Mede-fondsbeheerder Michiel van Voorst: “Er zijn drie redenen voor die koersdaling. In de eerste plaats dwong de oplopende inflatie veel centrale banken in opkomende landen om de rente plotseling te verhogen. Omdat een hogere rente leidt tot onder meer hogere leenlasten, had dit gevolgen voor de economische groeivooruitzichten van landen zoals Brazilië. Bovendien heeft een hogere rente ook gevolgen voor de relatieve waardering van groeiaandelen. Als beleggers een hogere rente gebruiken om toekomstige bedrijfswinsten terug te rekenen naar het heden, zal de huidige waarde lager uitvallen.”

Regelgeving in China

Een tweede tegenvaller is de groeiende onzekerheid rondom internetbedrijven in China. Mede-fondsbeheerder Satterly: “In dat land worden de laatste tijd strenge regels ingevoerd om internetgebruikers beter te beschermen en de macht van grote technologiebedrijven aan banden te leggen. Beleggers maken zich hierdoor zorgen over de toekomstige groeikansen en de winstgevendheid van deze ondernemingen. De koersdaling in dit segment heeft invloed gehad op de fondsprestaties.”

Oorlog in Oekraïne

Ten slotte speelde ook de oorlog in Oekraïne het fonds parten. Van Voorst: “In de aanloop naar de oorlog hadden we de positie in Russische aandelen al wat afgebouwd. Op het moment van de invasie hadden we beleggingen in vier bedrijven uit Rusland. Binnen twee handelsdagen werd de handel in deze aandelen opgeschort. Ik loop inmiddels meer dan 25 jaar mee in de beleggingswereld, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat marktautoriteiten zo snel in actie zijn gekomen. De handel in aandelen van bedrijven uit Rusland op buitenlandse beurzen is nog niet hervat en buitenlandse partijen kunnen ook nog geen verkooporders doorvoeren op de Russische beurs. Als de handel weer hervat wordt, bepalen we op basis van de actuele koers of we onze positie in deze aandelen verkopen of aanhouden. Als gevolg van internationale sancties en het Robeco-beleid is het onmogelijk om aandelen te kopen van Russische bedrijven.”

Trend en aandelenselectie

De operationele gang van zaken bij de bedrijven in de portefeuille van Robeco Next Digital Billion laat een heel ander beeld zien dan de fondskoers. Satterly: “Die ondernemingen zijn de afgelopen kwartalen snel gegroeid. Bij de meest recente kwartaalcijfers was de omzet van een grote meerderheid van de bedrijven waarin we beleggen hoger dan verwacht. Bovendien blijft het aantal internetgebruikers in opkomende markten razendsnel toenemen. In het huidige tempo zijn meer dan 1.000 mensen voor het eerst online gekomen tijdens de drie minuten die het kost om dit artikel te lezen. Dat geeft wel aan dat we zowel qua trend- en aandelenselectie goed zitten.”

Onderliggende groei maakt indruk

Robeco Next Digital Billion belegt onder meer in het grootste internetbedrijf van Zuidoost-Azië, waarvan de omzet inmiddels ruim vijf keer zo hoog ligt als in 2019. De online spellen van het bedrijf worden gespeeld door meer dan 650 miljoen gamers. Een ander voorbeeld van een onderneming uit de fondsportefeuille is een grote online bank in Latijns-Amerika. Het aantal klanten is sinds 2018 gegroeid van 6 naar 50 miljoen. Satterly: “Momenteel bepalen inflatievrees en de oorlog in Oekraïne echter voor een groot deel de richting van de koersen op de aandelenmarkten. Als de markt normaliseert en het weer om de waardering van individuele bedrijven draait, verwacht ik dat beleggers heel anders kijken naar de bedrijven waarin wij beleggen.”

Robeco Next Digital Billion

Beleggen in snelgroeiende bedrijven die profiteren van de volgende golf internetgebruikers in opkomende landen.

Koop dit fonds

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten