Kun je als belegger je aan- en verkopen goed timen?

| Beleggen

Er is geen enkele belegger die aandelen na een flinke daling precies op de bodem koopt en ze daarna helemaal op een top weer verkoopt. Het is namelijk onmogelijk om de markt te timen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je soms even wat risico kunt afbouwen of extra kunt opbouwen.

  • Share
Last van in- of uitstapstress?

Met Maandbeleggen is timing geen probleem. Je belegt dan één keer per maand en zonder aankoopkosten.

Bekijk de andere voordelen

Beleggen vanuit de achteruitkijkspiegel is heel makkelijk. Je had in 2008 vlak voor het uitbreken van de financiƫle crisis alle aandelen moeten verkopen en in maart 2009 op de bodem van de markt weer moeten instappen. In werkelijkheid doen de meeste beleggers echter precies het omgekeerde.

Op het moment dat de koersen stijgen, worden ze verleid door mooie rendementen op de beurs. Ze willen de boot niet missen. Maar na een felle koersdaling moet je wel heel sterk in je schoenen staan om meer te gaan beleggen, terwijl je op basis van je gevoel juist liever het zekere voor het onzekere neemt en al je beleggingen verkoopt.

Het ideale instapmoment? Dat bestaat niet!

Beurskoersen laten zich niet voorspellen. Misschien dalen de koersen vlak nadat je je beleggingen verkoopt, zodat je later tegen een lagere prijs weer kunt instappen. Maar je moet ook rekening houden met een scenario waarin de aandelenkoersen verder stijgen. Misschien moet je wel een jaar of zelfs nog veel langer wachten totdat er weer een gunstig moment komt om weer te beginnen met beleggen. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je mogelijk veel transactiekosten betaalt als je vaak beleggingen koopt en verkoopt. Dat gaat ten koste van je resultaat. Ook neemt de kans toe dat het je niet lukt om je doel te halen.

Het ideale instapmoment kan alleen maar achteraf bepaald worden. Periodiek inleggen, bijvoorbeeld via Maandbeleggen, is een mooie oplossing als je weer wilt beginnen of wat extra wilt beleggen, zonder je zorgen te maken dat je op het verkeerde moment instapt. Bij Robeco kan je automatisch elke maand vanaf EUR 50 inleggen. Er zijn geen aankoopkosten en Maandbeleggen is op elk moment aanpasbaar en opzegbaar.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten