Lage spaarrente maakt van spaarder een belegger

| Uw geld

De lage spaarrente is de belangrijkste motivatie voor mensen om te beginnen met beleggen, blijkt uit klantgegevens van Robeco.

  • Share

Er zijn allerlei redenen waarom mensen een beleggingsrekening openen bij Robeco. Bijvoorbeeld op basis van de ervaringen van mensen in je omgeving, of omdat de financiële markten een goede periode doormaken. Eén reden wordt echter veel vaker genoemd dan de andere argumenten. Bijna de helft van de nieuwe beleggers geeft aan dat de lage spaarrente voor hen aanleiding was voor het openen van een rekening.

Spaarrente hard gedaald

De spaarrente is bij de meeste banken gedaald tot 0,05% of zelfs nog minder. Vijf jaar geleden was dat nog ruim 1% en tien jaar geleden kreeg je vaak een rente van 3% of meer over je spaargeld. De belangrijkste reden van de enorme rentedaling is het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Banken die hun overtollige vermogen daar veilig willen parkeren, moeten zelfs een vergoeding betalen tot 0,5%. Zolang de ECB het beleid niet aanpast, blijft de spaarrente heel erg laag.

Sparen of beleggen

Beleggen is iets heel anders dan sparen. Je weet van tevoren niet hoe hoog je rendement wordt en het brengt kosten met zich mee die je met sparen niet hebt. Daar staat tegenover dat je uitzicht kunt krijgen op een rendement dat hoger ligt dan de spaarrente. Omdat je risico loopt met je vermogen, is het verstandig om alleen te beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Dat kan je bijvoorbeeld doen via Robeco ONE, waarvan de fondsbeheerders voor jou het financiële nieuws volgen en actief inspelen op nieuwe beleggingskansen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten