Lastige keuze: aandelen uit opkomende of ontwikkelde landen

| Beleggen

Er is een groot verschil in impact die de corona-uitbraak heeft op aandelen uit de ontwikkelde wereld en uit opkomende markten. Een belegger kan beter een goed evenwicht zoeken binnen de verschillende regio’s.

  • Share

De coronacrisis raakt beurzen overal ter wereld. De impact verschilt echter van land tot land en van regio tot regio. Dat komt omdat overheden verschillende maatregelen nemen. Bovendien slaat het virus ook niet overal tegelijk toe. Dat beïnvloedt de manier waarop je als belegger naar de internationale aandelenmarkten kunt kijken. “De tragedie waar we ons nu middenin bevinden, zal nog vele jaren diep in ons geheugen en ons hart gegrift blijven. Ik lig niet wakker van de koersschommelingen van de afgelopen maanden”, vertelt Fabiana Fedeli, hoofd fundamentele aandelenbeleggingen bij Robeco: “De vraag die me als professionele belegger vooral bezighoudt, is hoe we nu onze beleggingen goed verdelen over de verschillende regio’s.”

Eerder geraakt, sneller herstel

China, Taiwan en Zuid-Korea werden in een vroeg stadium getroffen door de corona-uitbraak. Fedeli: “Die drie landen zijn samen goed voor ongeveer tweederde van de beurswaarde in opkomende markten. De economieën van deze landen komen eerder op gang dan in Europa en de VS. De bedrijfswinsten kunnen dan ook sneller herstellen. Dat wordt weerspiegeld in de winstprognoses. Gemiddeld is de winstprognose voor aandelen uit opkomende markten met 38% verlaagd. In de ontwikkelde wereld is die verlaging 62%.”

Wereldeconomie in 2020

Dat betekent echter niet dat het verstandig is om nu vooral te beleggen in aandelen uit opkomende markten. Fedeli: “In grote delen van de wereld ligt het publieke leven stil als gevolg van coronamaatregelen. De kans is groot dat de wereldeconomie dit jaar in een recessie terecht komt. In die periodes presteren aandelen uit de Verenigde Staten en andere ontwikkelde landen vaak relatief goed. Het risico van deze beurzen ligt in de ogen van veel beleggers namelijk lager dan dat in opkomende markten.”

Slim spreiden

De beste route voor beleggers is om zich niet blind te staren op de verdeling tussen opkomende en ontwikkelde landen. In plaats daarvan is het beter om wereldwijd goed te spreiden en op zoek te gaan naar de meest veelbelovende aandelen – ongeacht op welke beurs ze verhandeld worden.

Ontdek de wereldwijd beleggende aandelenfondsen van Robeco.

Wil je meer weten over het spreiden van beleggingsrisico’s? Lees dan het artikel Zo bouw je een goed gespreide beleggingsportefeuille

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten