LEI is straks verplicht voor zakelijke beleggers

| Beleggen

Voor zakelijke beleggers is het zaak om zo snel mogelijk een LEI-nummer aan te vragen bij de Kamer van Koophandel. Als ze dat niet doen, kunnen ze straks geen transacties meer doorvoeren.

  • Share

Vanaf 3 januari 2018 is het voor zakelijke beleggers verplicht om een Legal Entity Identifier (LEI) te hebben. De LEI is een uniek nummer aan de hand waarvan financiële toezichthouders transacties wereldwijd kunnen volgen om waar nodig in te kunnen grijpen. De verandering is een gevolg van de invoering van het nieuwe regelpakket Mifid 2.

Heb ik een LEI nodig?

Een LEI is straks verplicht voor alle ondernemingen en rechtspersonen zoals eenmanszaken, vof ’s, cv’s, bv’s, zelfstandigen zonder personeel, stichtingen en kerkgenootschappen die een effectenrekening hebben bij een beleggingsonderneming, zoals een bank. Deze beleggingsondernemingen hebben de verplichting om de transacties bij de lokale toezichthouder te melden. Voor zakelijke klanten van Robeco is het niet nodig om een LEI aan te vragen. Robeco is namelijk geen beleggingsonderneming, maar een beheerder van beleggingsinstellingen.

De kosten van een LEI-nummer

Een LEI-nummer kan worden aangevraagd bij de Kamer van Koophandel (KvK). De registratie kost EUR 65,- exclusief BTW en de jaarlijkse kosten voor verlenging zijn EUR 40,- exclusief BTW. Het is alleen mogelijk om een LEI aan te vragen wanneer u ingeschreven staat bij de KvK. Let er wel op dat u de aanvraag tijdig indient, aangezien het tien dagen duurt voordat u de LEI binnen heeft. Heeft u meerdere KvK-inschrijvingen waarvoor u beleggingen aanhoudt, dan moet u per inschrijving een LEI-nummer aanvragen.

Gratis overstappen

Bij Robeco kunnen zakelijke klanten beleggen zonder LEI. Hierdoor kunt u zich de moeite en de kosten van een LEI-aanvraag besparen.
Belegt u al zakelijk bij een andere partij? Robeco hanteert een overstapvergoeding van maximaal EUR 500.

Ontdek de voordelen van zakelijk beleggen

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten