Leidt de grote daling van de olieprijs tot een lagere CO2-uitstoot?

| Duurzaam

De prijs van een vat Brent-olie is sinds de jaarwisseling bijna gehalveerd door overaanbod en een sterk gedaalde vraag door de coronapandemie. Daardoor neemt de uitstoot van CO2 af. Helaas is het lang niet zeker dat de CO2-uitstoot in de toekomst blijft afnemen.

  • Share
Uitgestelde plannen?

Met een financieel extraatje kon je voorheen van alles doen. Helaas moeten veel van die plannen even wachten. Door het nu te beleggen kan het uitgroeien tot een mooi bedrag.

Beleg nu, geniet later

Veel mensen werken vanuit huis als onderdeel van de coronamaatregelen. Wie nog wel de weg opgaat, merkt dat er bij het benzinestation veel minder afgerekend hoeft te worden voor een volle tank dan enkele maanden geleden. “De olieprijs stond voor de virusuitbraak al onder druk door een prijzenoorlog tussen enkele grote producenten”, vertelt Robeco-strateeg Peter van der Welle.

“Toen de vraag naar benzine, kerosine en andere olieproducten scherp terugliep door de coronapandemie, kwam de prijsdaling in een stroomversnelling. Het voorlopige dieptepunt werd bereikt op 19 april. Omdat alle opslagtanks vol dreigden te raken en handelsbedrijven de oliestroom nauwelijks konden verwerken, werd de prijs van Amerikaanse WTI-olie op de termijnmarkt kortstondig negatief. Handelaren waren bereid om $ 37 per vat te betalen aan een tegenpartij om de olie van hen over te nemen.”

Ongekende daling

Dankzij de scherpe daling van het olieverbruik neemt de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen dit jaar met 8% af, voorspelt het Internationaal Energieagentschap. Een dergelijke daling is ongekend. Of die uitstoot na dit jaar ook op een lager niveau blijft, hangt onder meer af van hoe het economisch herstel in de Verenigde Staten en China eruit ziet.

Van der Welle: “Die twee landen zijn samen goed voor een derde van de wereldeconomie. Zolang de Chinese regering geen extreme maatregelen neemt om de economie een impuls te geven, ligt een sterke stijging van de olievraag als gevolg van een aantrekkende economische groei niet voor de hand.”

Liever de auto dan de bus

De lage olieprijs kan er op termijn voor zorgen dat de economische groei weer versnelt, legt van der Welle uit: “Bedrijven die veel energie verbruiken, kunnen dankzij de lage olieprijs hun productie opschroeven. In het verleden leidde die toenemende productie na gemiddeld 18 maanden tot een versnelling van de economische groei – en dus tot een stijgende vraag naar olie.”

“Ook moeten we er rekening mee houden dat in de nasleep van de coronapandemie mensen mogelijk liever de auto pakken, dan de trein of de bus. De kans is groot dat de CO2-uitstoot straks even snel toeneemt als na de financiële crisis van 2008/2009.”

Duurzame doelstelling

Om te voorkomen dat de aarde te ver opwarmt, heeft de Europese Unie zich ten doel gesteld om in 2050 volledig klimaatneutraal te worden. Hiervoor moet de uitstoot van CO2 en van andere broeikasgassen jaarlijks met gemiddeld 3,4% dalen. Als het olieverbruik na de coronacrisis weer toeneemt, ligt het voor de hand dat er nieuwe overheidsregels komen om de uitstoot in te dammen.

“Dankzij de duurzame data die zusterbedrijf RobecoSAM verzamelt, hebben we heel goede inzichten in de klimaatimpact van bedrijven waar we in beleggen”, zegt Van der Welle: “Over de brede linie zijn aandelen- en obligatiefondsen met een duurzame insteek minder hard gedaald tijdens de coronacrisis dan het marktgemiddelde. Dat geldt ook voor de duurzame beleggingsfondsen van Robeco.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten