Liever beleggen in de blockchain dan gokken op de bitcoin

| Beleggen

Steeds minder Nederlanders steken hun geld in bitcoin en andere cryptovaluta’s na de enorme koersdaling van de afgelopen maanden.

  • Share

Heb jij ook nog bitcoins, ripple, ethereum of andere cryptovaluta’s in je digitale portefeuille? Dan bevind je je in een steeds kleiner wordend gezelschap. Het aantal bezitters van digitale munten is in Nederland gedaald tot 480.000. Eind 2017 waren dat er nog 580.000. Volgens onderzoeksbureau Kantar TNS verlaten veel mensen de markt omdat ze niet meer in de toekomst van deze valuta geloven. De wereldwijde waarde van alle cryptomunten is in de eerste negen maanden van 2018 met 75% gedaald naar EUR 190 miljard.

Pijnlijke les

De scherpe daling van bitcoin en andere digitale munten volgt overigens op een stijging van ruim 1.000% in 2017. In de laatste maanden van dat jaar is het aantal bezitters van cryptovaluta’s verdrievoudigd. Heel veel mensen probeerden een graantje van de rally mee te pikken en hebben het grootste deel van de waarde van hun cryptovermogen zien verdampen. Daarmee hebben ze meteen een van de belangrijkste lessen voor beleggers geleerd: rendement en risico gaan hand in hand. Je kunt dus alleen uitzicht krijgen op een heel hoog rendement, als je ook het risico loopt om je geld voor een heel groot deel of zelfs volledig kwijt te raken.

Beleggen in de blockchain

In plaats van de gok te wagen met cryptomunt– met het risico dat je snel een heel groot deel van je vermogen verspeelt – kan je er ook voor kiezen om meer geleidelijk vermogen op te bouwen door te beleggen in de blockchain-technologie die schuilgaat achter het succes van digitale munten. Bij Robeco zien we dat er mooie kansen liggen voor bedrijven die blockchain-diensten ontwikkelen en voor andere ondernemingen die profiteren van de digitalisering van de financiële sector.

Wil je ook beleggen in de Blockchaintechnologie? Lees dan de beleggingskans beleggen in Fintech

Geleidelijke groei in plaats van een superklapper

Het is natuurlijk mooi als je een flinke winst hebt geboekt met crytomunten. De kans dat je je vingers hebt gebrand aan de bitcoin is echter een stuk groter. Als je het zat bent om elke dag wakker te worden met de onzekerheid of je die nacht 10% rijker of juist armer bent geworden met een digitale munt, kan je overwegen om je geld in beleggingsfondsen te stoppen. Je wordt dan voor een heel klein deel eigenaar van een groot aantal bedrijven die daadwerkelijk allerlei artikelen maken en diensten leveren. We zijn eerlijk: je zult niet in één klap rijk worden met een belegging in de Fintech-sector. Hoewel de onderliggende trend krachtig is, loop je risico met je vermogen en is het zaak om een financiële buffer aan te leggen en om alleen te beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten