Loop het risico dat je je doelen bereikt

| Beleggen

Een sprong in het diepe of gedoseerd opbouwen? Dat is de afweging bij skateboarden maar ook bij beleggen. Als skater begin je met kleine stapjes om zo toe te werken naar die ene trick die je wil beheersen.

  • Share

Bij beleggen werkt het net zo. Je hebt een doel zoals het afbetalen van je studieschuld of de aankoop van je eerste woning en met kleine stapjes werk je daarnaartoe.

Geld over

Meer dan de helft van de jongeren die werkt houdt maandelijks geld over volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Da’s mooi, zeker als je het opzij zet voor ‘later’. Geen overbodige luxe, met een overheid die zich steeds verder terugtrekt. Wat je plannen ook zijn, geld opzijzetten is écht nodig. Het Nibud adviseert om maandelijks minstens tien procent van je inkomen opzij te zetten.

Lage rente

Nu al geld opzijzetten? Sparen met de huidige lage rente? Begrijpelijke overwegingen. Sparen levert inderdaad heel weinig op. Beleggen dan? Als twintiger denk je misschien dat beleggen pas kan als je veel geld hebt. Terwijl dertigers vaak vinden dat beleggen iets is voor vijftigers. Toch is het goed om je te realiseren, dat beleggen op de lange termijn veel meer kan opleveren dan sparen.

Meesterbelegger Warren Buffett

Misschien heb je wat aan de tip van meesterbelegger Warren Buffett (geschat vermogen 2017; 75 miljard dollar). Veel mensen, van alle leeftijden, betalen aan het eind van de maand eerst al hun rekeningen. Daarna doen ze de noodzakelijke en ook nog wat fun-aankopen. Pas dan kijken ze of er nog wat over is om mee te sparen of te beleggen. Buffett adviseert de omgekeerde weg. Zet een vast bedrag per maand opzij – bijvoorbeeld de door het Nibud genoemde tien procent van je salaris – en geef alleen het geld dat overblijft uit. Zo leg je jezelf een betere budgetdiscipline op.

Begrijpelijk, eenvoudig en bereikbaar

In kleine stappen start je makkelijker. Als je iets wil bereiken, ja dan moet je ook een gewogen risico durven nemen. Die 360 die de meeste punten oplevert is misschien minder risicovol als je hem opdeelt in kleinere stappen. De eerste keer dat je het aandurft doe je het gewoon met wat minder vaart of hoogte.  Bij beleggen kan dat ook zo. Kies je voor maandbeleggen dan kun je eenvoudig en automatisch een vast bedrag per maand beleggen in plaats van een groot bedrag in een keer. En komt het een keer niet uit? Dan kun je het ook makkelijk aanpassen of stopzetten. 

Douwe bereikt meer met Robeco #AchieveMore

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten