Loop het risico op een fijne starterswoning

| Uw geld

Wil jij als starter een voet tussen de deur krijgen op de Nederlandse huizenmarkt? Begin dan op tijd met geld apart zetten voor een eigen huis. Want, zonder eigen geld is het heel lastig om wat te kopen.

  • Share

Het is steeds lastiger om als starter een voet tussen de deur te krijgen op de Nederlandse woningmarkt. De gemiddelde verkoopprijs van Nederlandse woningen is sinds eind 2014 met ruim 20% gestegen1. En ook starterswoningen zijn een stuk duurder geworden. Starters hadden in 2017 een gemiddelde hypotheekbedrag van EUR 205.0892 nodig. 

Koop je voor het eerst een huis dan krijg je naast hoge woningprijzen ook te maken met strengere hypotheekregels. Het maximale bedrag dat je kunt lenen voor het kopen van een huis is 100% van de woningwaarde. Ga er dus niet vanuit dat je nog wat extra kunt lenen voor de verhuizing of de verbouwing. En vergeet de belasting niet: een woning van EUR 200.000 komt de overdrachtsbelasting van 2% uit op EUR 4.000. Als je niet bij je ouders of vrienden wilt aankloppen voor een lening, kan je dus maar beter zelf wat geld opzij zetten voor je eerste huis.

Elke maand wat opzij zetten

Het is maar voor weinig mensen weggelegd om meteen na een studie een woning te kopen. Nederlanders zijn gemiddeld 32 jaar3 als ze voor het eerst een eigen huis kopen. Na het afronden van je school of studie heb je dus gemiddeld genomen tien jaar de tijd hebt om wat vermogen op te bouwen voor de aankoop van een woning. Bij periodes vanaf vijf jaar kan het de moeite lonen om te beginnen met beleggen.

Ontdek hoe je met maandbeleggen vermogen kunt opbouwen voor je eerste woning.

Wie de afgelopen tien jaar elke maand EUR 50 belegde in een goed gespreid mandje aandelen van de grootste bedrijven in de wereld zoals de MSCI World Index, heeft flinke koersstijgingen- en dalingen meegemaakt op weg naar een vermogen van ruim EUR 9.000. Dat is in de meeste gevallen ruim voldoende voor het betalen van de overdrachtsbelasting en de makelaars- en notariskosten. 

Wanneer het je lukt om elke maand EUR 75 of zelfs EUR 100 te beleggen, heb je kans dat je ook al een mooi potje opbouwt voor de inrichting van je huis. Beleggen brengt natuurlijk wel risico’s met zich mee; zorg er dan ook voor dat je eerst voldoende buffer hebt voor onverwachte financiële tegenvallers.

1 Bron: Prijzen koopwoningen op hoogste niveau ooit – CBS, 21 juni 2018

2 Bron: Hypotheekindex – De Hypotheker, januari 2018

3 Bron: Starters kopen later en groter – Eigen Huis, 2017

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten