Maandbeleggen: een andere manier van geld opzij zetten

| Uw geld

Veel Nederlandse huishoudens maken elke maand wat geld over naar een spaarrekening. Wat veel mensen niet beseffen is dat het in sommige gevallen ook een optie is om naast sparen ook periodiek wat geld te investeren: maandbeleggen.

  • Share
Last van in- of uitstapstress?

Met Maandbeleggen is timing geen probleem. Je belegt dan één keer per maand en zonder aankoopkosten.

Bekijk de andere voordelen

Nederland is een spaarland. Volgens DNB hadden huishoudens in 2017 meer dan EUR 340 miljard op hun spaarrekeningen staan. Dat is EUR 5 miljard meer dan in 2016 en EUR 120 miljard meer dan tien jaar geleden. De enorme groei is veel meer te danken aan de gewoonte van Nederlanders om uit voorzorg wat geld opzij te zetten dan aan de hoogte van de inmiddels flink gedaalde spaarrente. Een vuistregel van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is om elke maand 10% van uw netto-inkomen te sparen. Door elke maand automatisch een vast bedrag opzij te zetten, bouwt u een buffer op voor onvoorziene uitgaven zoals een kapotte wasmachine of een cv-ketel die het begeeft.

Financiële doelen

Behalve voor het aanleggen van een financieel reservepotje kunt u ook geld opzij zetten voor specifieke doelen. Het kan bijvoorbeeld dat u eerder wilt stoppen met werken, een bijdrage gaat leveren aan de studie van de kinderen of plannen heeft voor het maken van een wereldreis. Als uw financiële buffer groot genoeg is om tegenvallers op te vangen, kunt u overwegen om te gaan beleggen voor doelen die wat verder in de toekomst liggen. Wilt u meer weten over de keuze tussen sparen en beleggen?

Voordelen van maandbeleggen

Net als bij sparen is het mogelijk om periodiek een vast bedrag te beleggen. Er zijn verschillende voordelen als u elke maand een vast bedrag belegt in plaats van in één keer met een relatief grote som in te stappen. U hoeft zich bijvoorbeeld minder zorgen te maken dat de beurskoersen vlak na uw aankoop flink dalen. U bent immers niet met een groot deel van uw vermogen ingestapt en bovendien zult u op het volgende aankoopmoment tegen een lagere, aantrekkelijkere koers bijkopen. Daarnaast kunt u op deze wijze kennis maken met beleggen zonder daarvoor een groot bedrag vrij te hoeven maken.

Beginnen met beleggen

Bij het openen van een beleggingsrekening komt nauwelijks meer kijken dan bij het openen van een spaarrekening. Vaak is het mogelijk om elke maand een klein bedrag te beleggen en het is geen voorwaarde dat u veel verstand heeft van beleggen. Als u investeert in een beleggingsfonds, volgt de fondsmanager voor u de beurs en het financiële nieuws. Die maakt de beleggingskeuzes zonder dat u daar omkijken naar heeft.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten