
Maken opkomende landen een inhaalslag in 2019?
| BeleggenOpkomende landen hebben een teleurstellend aandelenjaar achter de rug. De koersen daalden flink door de omslag van het beursklimaat, de handelsoorlog en een stijging van de dollar. Er zijn drie redenen waarom 2019 er heel anders uit kan zien.
In het kort
- Aandelen uit opkomende landen zijn in 2018 flink gedaald
- In 2019 kan zich een inhaalslag aftekenen ten opzichte van ontwikkelde landen
- Gunstige factoren zijn economische groei, een dalende dollar en lage waardering
Opkomende landen hebben hun naam op de beurs in 2018 weinig eer aangedaan. Deze aandelengroep daalde vorig jaar per saldo met ruim 16 procent1. Dat is nog meer dan de gemiddelde koersdaling van aandelen uit de ontwikkelde wereld (-10 procent2).
Bedrijven in opkomende markten hadden vorig jaar relatief zwaar te lijden onder de omslag in het beursklimaat en de oplaaiende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Ook hadden ondernemingen met dollarleningen last van de stijging van de Amerikaanse munt. Er zijn drie redenen waarom het aandelenrendement in opkomende landen in 2019 hoger kan liggen dan in de ontwikkelde wereld.
Groeiverschil neemt weer toe
Het groeitempo van de economie ligt in opkomende landen gebruikelijk hoger dan in de ontwikkelde wereld. Dat is onder meer te danken aan een snellere toename van de beroepsbevolking en aan het hogere rendement op investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur. De aanleg van een eerste snelweg tussen twee steden in een ontwikkelingsland geeft de nationale economie vaak een grotere impuls dan wanneer met hetzelfde geld in de ontwikkelde wereld een bestaande snelweg verbreed wordt.
De afgelopen jaren is het verschil in groeitempo tussen de opkomende en ontwikkelde wereld echter geleidelijk afgenomen. Aan die daling komt dit jaar waarschijnlijk een einde. Schattingen van het IMF en Robeco wijzen erop dat het groeivoordeel van opkomende landen gaat toenemen van ongeveer 2,3 procentpunt in 2018 naar 3,2 procentpunt in 2020.
Dollar doet stapje terug
Aandelen uit opkomende landen profiteren tevens van een dalende dollar. De vier renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) waren een belangrijke oorzaak van de opmars van de dollar in 2018. Er komen de laatste weken echter steeds meer signalen dat de economie in de Verenigde Staten afkoelt. De Federal Reserve schroefde half december het verwachte groeitempo voor 2019 nog terug van 2,5 naar 2,3 procent.
Als de centrale bank ervoor kiest om de rente minder snel op te schroeven, haalt dat bij de dollar de wind uit de zeilen. Bedrijven in opkomende landen met dollarleningen krijgen hierdoor wat meer lucht. Deze ondernemingen zijn afhankelijk van inkomsten in lokale valuta’s, voor het doen van rente- en aflossingsbetalingen die door de vertaalslag naar duurdere dollars steeds hoger werden.
Aantrekkelijke waardering
Een groot verschil in waardering is de derde factor die in het voordeel spreekt van aandelen uit opkomende landen. De koers van aandelen in dit marktsegment is gemiddeld ongeveer 12 maal de winst die bedrijven in 2018 hebben geboekt. Dat is beduidend minder dan de circa 13,5 maal die over de afgelopen vijf jaar gebruikelijk was en ook dan de ruim 16 die nu geldt voor aandelen uit de ontwikkelde wereld.
Uiteraard zijn er allerlei zaken die ertoe kunnen leiden dat aandelen uit opkomende landen hun belofte in 2019 toch niet inlossen. Voorbeelden zijn het onverwacht mislukken van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China of een oplopende Amerikaanse inflatie die de Federal Reserve toch dwingt om de rente snel te verhogen. De ervaringen uit 2018 leren dat de beurskoersen in opkomende landen soms behoorlijk schommelen. Maar als de aanwijzingen niet bedriegen, kunnen deze aandelen in het nieuwe jaar een inhaalslag maken.
Gelooft u ook in een inhaalslag van opkomende landen? Ontdek de kansen van beleggen in opkomende markten.
1 Bron: MSCI Emerging Markets Index, periode 31-12-2017 t/m 31-12-2018
2 Bron: MSCI World Index, periode 31-12-2017 t/m 31-12-2018