Market Update april 2019

| Visie

In maart bewogen de financiële markten meer dan gemiddeld. De aandelenbeurzen sloten over het algemeen hoger af. De brede MSCI Wereldindex steeg 2,7%, terwijl in Nederland de AEX-index 1,5% steeg. Het meeste opzien baarde de ontwikkeling van de rente. De toonaangevende Duitse rente dook onder de 0%, wat diverse alarmbellen af deed gaan.

  • Share
Market Update

Lees de laatste update

Duw naar beneden

De Amerikaanse aandelenbeurs steeg in maart 1,9%. Halverwege de maand was het Fed-voorzitter Jerome Powell die de rentes wereldwijd een duw naar beneden gaf. In een toelichting op het rentebesluit gaf hij aan dat hij voor dit jaar geen renteverhogingen meer voorziet. Eind vorig jaar was er nog sprake van ‘een aantal’ in 2019, maar dat is nu dus losgelaten. De markt voorziet inmiddels alweer een renteverlaging voor het einde van het jaar. Daarnaast stelde de Fed de groeivooruitzichten voor de Amerikaanse economie in 2019 licht naar beneden bij, zonder dat er sprake is van een recessie.

Korte rente daalt

De angst hiervoor werd echter aangewakkerd door een snellere daling van de kortlopende rente (looptijd 2 jr) ten opzichte van de langlopende rente (10 jr). In het verleden was dit een aantal keer een slechte voorbode. Maar niet altijd! We verwachten wel een vertraging van de groei, maar een sterke teruggang van de Amerikaanse economie is wat ons betreft niet aan de orde.

Brexit

Brexit blijft een onzekere factor, waarbij de deadline van een no-deal nu wel erg dichtbij komt. Het valt niet te voorspellen wat de uitkomst gaat worden. Daarnaast kwamen in Europa ook wisselende cijfers over de economie naar buiten die voor beweeglijkheid op de markten zorgden. We verwachten dat dit beeld nog even aan zal houden. Voor Europa ziet het er wat dat betreft hetzelfde uit als voor de VS: slechts een groeivertraging.

Stijgende aandelenmarkten

Na de sterke stijgingen op de aandelenmarkten in het eerste kwartaal vinden wij dat het gewicht van de categorie aandelen iets verlaagd kan worden. We blijven voorstander van een klein accent in zowel ontwikkelde- als in opkomende markten. In de opkomende markten hebben we een accent in China, waar we denken dat de gevolgen van de handelsoorlog met de VS en de groeivertraging grotendeels achter de rug zijn. Bovendien heeft de Chinese overheid al aangegeven extra stimulerende maatregelen voor de eigen economie niet te schuwen.

Voorzicht positioneren

We denken dat de markten de komende periode nog meer rekening gaan houden met de omvang van de verwachte groeivertraging in de ontwikkelde markten. Dat kan nadelig uitwerken op de beursontwikkeling. Een voorzichtigere positionering zonder specifieke regiovoorkeur in ontwikkelde markten vinden we hierbij beter passen. Het terugbrengen van het aandelengewicht is ten gunste gekomen van spaargeld.

Betalen voor zekerheid

Behalve in de VS daalden ook in Europa de rentes verder. Inmiddels zijn beleggers bereid voor de zekerheid van veilige Duitse staatsobligaties te betalen, met andere woorden; de rente is negatief geworden. Overigens zit hier ook een technisch aspect aan: er zijn relatief weinig Duitse staatsobligaties op de markt, zodat bij een toenemende vraag de rente op deze staatsobligaties verder daalt. Dit aspect is een belemmering voor een stijging van de rente op staatsobligaties naar hogere niveaus, wat je gegeven de ultra-lage rentestand wel zou verwachten. Als economische groeicijfers enigszins verbeteren kan die rentestijging zich wel voor gaan doen. In onze visie zijn obligaties minder aantrekkelijk dan aandelen op basis van de lagere rendemenstverwachting.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten