
Market Update december 2018
| VisieDe olieprijs maakte in november de meeste opvallende beweging. Nog geen twee maanden geleden was de vraag of olie 100 dollar per vat zou gaan kosten. Afgelopen maand sloeg de stemming volledig om, daalde de prijs ruim 20% en was de vraag eerder waar de bodem ligt. Eén en ander hangt onder andere af van de verwachtingen over de economische ontwikkeling die de vraag naar olie stuurt. Toenemend pessimisme over de economische groei had een drukkend effect op de olieprijs. En de hoeveelheid olie die de olieproducerende landen op de markt brengen was groter dan verwacht.
De invloed van de olieprijs
De olieproducerende landen komen in de eerste week van december bij elkaar om te praten over de productieafspraken. Voorafgaand was er al overleg tussen belangrijke spelers zoals Saudi-Arabië en Rusland, die al lieten doorschemeren naar een beperking van de productie te willen, waardoor de olieprijs meteen weer omhoog spoot. De flinke schommelingen in de olieprijs beïnvloedt aandelenmarkten, inflatieverwachtingen en nog veel meer zaken.
Hoewel het misschien niet zo aanvoelde, sloten de meeste aandelenmarkten de maand november positief af. De beweeglijkheid van de aandelenmarkten was vrij hoog. Zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse aandelenmarkt; die steeg eerst 2,5%, daalde vervolgens 6,5% om uiteindelijk de maand toch 2% positief te eindigen. De Nederlandse AEX-index steeg in november een magere 0.1%.
Het toenemende pessimisme over de economische groei werd deels gevoed door zorgen over de effecten van de handelsoorlog tussen de VS en China. Meteen na de afsluiting van de maand november vond een bijeenkomst van de 20 grootste economieën (G20) plaats. De aankondiging dat er voorlopig een ‘staakt het vuren’ tussen beide landen overeengekomen was, werd uiteraard positief ontvangen. Het speelt onze sterke voorkeur voor aandelen in ieder geval in de kaart.
Brexit en Italië
In Europa gaat de aandacht vooral uit naar twee landen. De Europese commissie bereikte met Groot-Brittannië een deal over Brexit. Op 11 december moet er wel nog over gestemd worden en de verwachting is niet dat het Engelse parlement voor deze deal op de banken staat. Wat zal er gebeuren als het akkoord alsnog verworpen wordt? Er zijn meerdere scenario’s mogelijk;. Zelfs een nieuw referendum wordt door sommigen niet uitgesloten
In Italië wordt nog steeds gedebatteerd over de begroting. De Italiaanse leiders willen hun verkiezingsbeloften niet breken en dat leidt tot een hoger tekort dan de financiële markten en Europa wenselijk vinden. Binnen onze overwogen voorkeur voor de categorie aandelen blijven wij wel aan de voorzichtige kant voor Europa.
Opkomende landen presteerden in november beter dan ontwikkelde landen. Nog voor de G20 overeenkomst was er al wat ontspanning waardoor Aziatische markten iets konden herstellen. Ook de dalende olieprijs is gunstig voor landen die afhankelijk zijn van olie-importen, zoals India. Voor opkomende markten hanteren we inmiddels een licht overwogen positie.
In de eerste helft van november schoot de risico-opslag voor bedrijfsobligaties en high yield omhoog. Immers: een minder goed draaiende economie zorgt voor meer faillissementen en dus willen beleggers daar een vergoeding voor. De hogere risico-
Risico-opslag voor bedrijfsobligaties in de lift
opslag betekende dat de koersen van obligaties onderuit gingen. We hebben voor high yield obligaties een minder dan gemiddelde positie, terwijl we voor bedrijfsobligaties een neutrale weging toepassen.
Als alternatief werden staatsobligaties weer opgezocht. Ondanks de aanhoudende discussies in Italië herstelden Italiaanse staatsobligaties zich enigszins van de sterke daling in oktober. De rente voor staatsobligaties van de VS stagneerde en bleef in oktober rondom de 3% hangen. Amerikaanse staatsobligaties beginnen inmiddels een interessante beleggingscategorie te vormen, want het rendement is redelijk, en het risico zeer laag. Voor ons, als beleggers die in euro’s rekenen, is er echter één maar: de dollars zorgen voor valutarisico, en afdekken kost geld.