Market Update februari 2019

| Visie

Het begin van het nieuwe beleggingsjaar betekende niet dat aandelenbeleggers even rustig konden bijkomen van de ‘sell-off’ in december. In de maand januari sloeg de balans meteen weer de heel andere kant op, waarbij opgemerkt moet worden dat de stijging al iets eerder begon dan het nieuwe jaar. Onder aanvoering van de opkomende landen stegen de wereldwijde aandelenbeurzen over een breed vlak. De brede MSCI Wereldindex steeg 7,5%. In Nederland zat de AEX-index met een stijging van 6,7% daar iets onder.

  • Share
Market Update

Lees de laatste update

Van het pad af

De aanzet voor de koersstijgingen kwam uit de VS, waar de dalingen in het vierde kwartaal ook het grootst waren. De correctie was enerzijds het gevolg van de teruglopende economische groei. Anderzijds verhoogde de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, in december opnieuw de rente. Dit veroorzaakte angst dat de Fed daarmee in 2019 door zou gaan.  Maar begin januari merkte Fed-voorzitter Powell voor het eerst op dat ze de tijd gaan nemen om hun uitgestippelde pad te bewandelen. Goed nieuws, was de reactie van de markt; voorlopig even geen renteverhogingen! En de aandelenbeurzen vervolgden hun ingezette stijging.

Eind januari maakte Powell na de eerste Fed-vergadering van 2019 een en ander nog duidelijker. Hij gaf aan het eerder uitgestippelde rentebeleid los te laten en meer te gaan kijken naar de economische ontwikkelingen. Dat zou zelfs ook een renteverlaging in kunnen houden. Genoeg redenen voor een klein feestje op de financiële markten.

Zorgen in Europa

In Europa is de situatie anders, daar overheersen de zorgen. In Groot-Brittannië lijkt het of niemand meer weet hoe ze uit de Brexit-impasse moeten komen. Op 29 maart komt de einddatum voor een ‘harde’ Brexit dichterbij en dat wil het Engelse parlement niet. Maar de onderhandelingen heropenen en zo tijd kopen is een optie, hoewel Europa daar niet op zit te wachten. In Duitsland wordt voorzichtig een stormbal gehesen: hoewel de economische cijfers wisselend zijn, gaan ze wel neerwaarts. De autosector, een belangrijke sector voor de Duitse economie, heeft last van teruglopende vraag uit China en is daarmee dus indirect slachtoffer van de handelsoorlog tussen de VS en China. In Italië is inmiddels sprake van een recessie.

Opkomende markten verder opgehoogd

De opkomende markten profiteerden van de ontspanning op de financiële markten. Naast optimisme in Brazilië, waar de aandelenbeurs in 2019 als beste uit de startblokken kwam, presteerden ook andere landen goed. Hoewel de handelsoorlog zijn sporen duidelijk achterlaat, lijkt het of de scherpe randjes er af zijn en Amerika en China bereid zijn tot een dialoog. De eerdere koersdalingen hebben gezorgd voor een relatief aantrekkelijke waardering van opkomende markten en de economische groei in opkomende markten neemt licht toe. Voor de categorie aandelen handhaven we een overwogen positie met een accent in de VS en opkomende markten en een minder dan gemiddelde positie voor Europa.

Goede maand voor obligaties

Als beleggers een duidelijke voorkeur hebben voor risicovollere beleggingscategorieën, is het niet verrassend dat de risicovollere obligatiecategorieën beter presteerden. Staatsobligaties uit opkomende landen en bedrijfsobligaties behaalden mooie rendementen omdat de risico-opslag ten opzichte van veilige staatsobligaties daalde. Overigens daalde de toonaangevende Duitse tienjaarsrente in januari nog verder, waardoor staatsobligaties zelf ook stegen. Vanuit rendementsperspectief vinden wij de meeste obligatiecategorieën minder aantrekkelijk zodat we deze een minder dan gemiddeld gewicht geven.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten