
Market Update januari 2019
| VisieAandelenbeleggers hadden in oktober en november al het een en ander te verduren, maar de stoelriemen moesten in december nog een keer extra stevig aangetrokken worden. De Amerikaanse S&P500 index ging met de nodige beweeglijkheid uiteindelijk 9% omlaag. Dat zorgde ook in de rest van de wereld voor flinke koersdalingen. De Nederlandse AEX-index hield de schade enigszins beperkt met een daling van 6,1%.
Voor de categorie aandelen ging 2018 de boeken in als een negatief beleggingsjaar. De dalingen in december zorgden voor negatieve jaarrendementen op bijna alle wereldwijde beurzen. Door de sterke stijgingen van de Amerikaanse technologieaandelen in het eerste deel van het jaar, bleef het jaarverlies van de brede Amerikaanse S&P500 index beperkt tot 4,4%. Best redelijk nog, ten opzichte van de -10% en slechter voor Europese en Aziatische beurzen en die van opkomende landen.
De beeldvorming rond minder groei
Het onderstreept maar weer eens dat het sentiment op de beurs snel kan omslaan als emoties van het ene uiterste naar het andere gaan. Een paar maanden geleden was de markt nog bang voor oververhitting van de economie, inmiddels heeft pessimisme sterk de overhand. De wereldwijde economische groei loopt weliswaar terug maar er wordt voor volgend jaar nog steeds groei verwacht. Het tempo waarin de beurzen de lagere groei incalculeren is op zijn minst erg snel te noemen. Elk cijfer dat voeding geeft aan het verslechterende beeld, zorgt voor een extra daling op de aandelenbeurzen. Maar slecht sentiment kent over het algemeen meerdere oorzaken.
Oorzaak en gevolg
Halverwege december verhoogde de Fed in Amerika de rente met 0,25%. Dat was conform de verwachting. Hoewel, na de dalingen op de aandelenbeurzen begin december werd ook voorzichtig gehoopt op een ongewijzigde rente. Fed-voorzitter Powell, hevig bekritiseerd door president Trump, hield echter voet bij stuk. Trump voegde nog extra onzekerheid toe aan de toch al nerveuze beursstemming, door te suggereren dat hij Powell zou willen ontslaan. Ook de sluiting van een deel van de Amerikaanse overheid eind december droeg niet bepaald bij aan een ommekeer in het negatieve sentiment.
En dan is er natuurlijk nog steeds de handelsoorlog. Het effect is inmiddels voelbaar in China, zoals de lager dan verwachte productiecijfers duidelijk maakten. De hoop op een positief vervolg van het ‘staakt het vuren’ tussen de VS en China, na de G20-top begin december, was na één dag alweer vervlogen. Tijdens de koersdaling die volgde, presteerden opkomende landen relatief beter door minder te dalen dan ontwikkelde markten. Beleggers kijken inmiddels uit naar het resultaat van een nieuw overleg tussen China en de VS begin januari. Voor de categorie aandelen handhaven we een overwogen positie met een accent in de VS en opkomende markten.
Het nut van spreiden
De scherpe dalingen op de aandelenmarkten toonden weer eens aan waarom er in een goed gespreide beleggingsportefeuille behalve aandelen ook obligaties thuishoren: ze zorgen voor een demping van het verlies in geval van dalende aandelenkoersen. Beleggers verschoven uit aandelen naar veiliger geachte staatsobligaties. De toonaangevende Duitse tienjaarsrente daalde in december hierdoor verder naar het laagste punt van het jaar: 0.24%. Een dalende rente zorgt voor hogere obligatiekoersen: zie daar de dempende werking. Zowel staats- als bedrijfsobligaties profiteerden in december van de Risicomijdende houding bij beleggers. Beide obligatiecategorieën vinden wij vanuit rendementsperspectief minder aantrekkelijk en geven we daardoor een minder dan gemiddeld gewicht.