Market Update Mei 2025

  • Financiële markten kalmeren na pauze in handelsoorlog
  • Economische vooruitzichten verslechteren
  • Handhaving neutrale verwachting voor aandelen

Van Lanschot Kempen is de bron van de maandelijkse Market Update. De informatie in dit bericht kan niet worden beschouwd als een juridisch, financieel, fiscaal of ander professioneel advies of aanbod.

Terugblik april

In april waren beleggers vooral bezig met de Amerikaanse invoerheffingen en de mogelijke gevolgen hiervan voor alle economische regio’s. Ondanks het feit dat president Trump de op 2 april aangekondigde heffingen al snel verzachtte, bleef de onzekerheid groot. De bedrijfsresultaten in de VS zijn nu nog goed maar in de vooruitzichten overheerst onzekerheid en terughoudendheid. De obligatiemarkten waren onrustig. In de VS en Duitsland was uiteindelijk een lichte daling van de tienjaarsrente te zien. De risicovergoeding als onderdeel van de rente op bedrijfsobligaties nam toe.

De toonaangevende index voor wereldwijde aandelen eindigde de maand lager. Het grootste deel van die daling werd veroorzaakt door Noord-Amerikaanse aandelen. Maar dit verlies kwam voor Europese beleggers vooral door de verzwakking van de Amerikaanse US-dollar ten opzichte van de euro. Ook Europese aandelen en aandelen uit opkomende landen eindigden de maand lager. In de regio Pacific was het verlies beperkter.

De meeste obligaties sloten de maand positief af. Wereldwijde staatsobligaties stegen, net als bedrijfsobligaties van goede kwaliteit (investment grade credits). De risicovollere high yield-bedrijfsobligaties verloren en ook obligaties van opkomende landen lieten een daling zien (gemeten in lokale valuta).

Wereldwijd vastgoed liet een verlies zien, net als de index voor grondstoffen. Binnen die index leverde goud een positieve bijdrage met een lichte stijging.

Financiële markten

Categorie April 2025 Ytd* 2024
Wereldwijde staatsobligaties (€ hedged) 1,0% 1,5% 0,7%
Bedrijfsobligaties wereldwijd (€ hedged) 0,2% 1,6% 1,9%
Staatsobligaties opkomende landen (lokale valuta) -1,5% -1,2% 3,9%
Bedrijfsobligaties high yield wereldwijd -3,6% -5,9% 14,6%
Aandelen wereldwijd (AC) -4,1% -9,3% 25,3%
Aandelen Europa -0,8% 5,0% 8,6%
Aandelen Noord-Amerika -5,3% -13,2% 32,3%
Aandelen Pacific (ontwikkeld) -0,2% -4,0% 14,2%
Aandelen opkomende landen -3,7% -5,0% 14,7%
Onroerend goed wereldwijd -4,1% -6,6% 7,7%
Grondstoffen -9,4% -5,5% 12,7%
Goud 0,9% 15,8% 33,7%
Dollar t.o.v. euro -4,7% -9,4% 6,2%

*stand t/m 30 april 2025

Trump draait bij

Op 2 april werden de draconische invoerheffingen met veel bombarie aangekondigd. In een speciale ceremonie werden de maatregelen op Liberation Day gepresenteerd. Na zo’n aankondiging leek het er niet op dat dit nieuwe beleid snel zou worden gewijzigd. Maar door de enorme onrust op de financiële markten én de druk van invloedrijke beleggers en bankiers maakte Trump een grote draai op 9 april. Die dag werden de nieuwe invoerheffingen met 90 dagen uitgesteld en vervangen door een algemene heffing van 10%. Naast de heffingen van 25% op aluminium, staal en auto’s.

Behalve voor China. Dat land had na 2 april direct tegenmaatregelen aangekondigd, waardoor de handelsoorlog tussen de VS en China escaleerde met invoerheffingen ver boven de 100%. Het gevolg is dat de gemiddelde invoerheffing in de VS ergens rond 20% ligt, terwijl dat voor de handelsoorlog slechts enkele procenten was. Nog steeds een negatieve schok dus, en dan vooral voor de Amerikaanse economie. De draai van Trump kan een onderhandelingstactiek zijn. Eerst laten zien hoe ver je bereid bent te gaan en vervolgens ruimte bieden voor onderhandeling.

Gevolgen voor Amerikaanse economie

De stemming onder Amerikaanse consumenten is in april verder verslechterd, al blijven de harde economische cijfers nog redelijk op niveau. De groei op de arbeidsmarkt was sterk in maart en april. Toch is de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met 0,1% gekrompen. En de voorspellende indicatoren laten een somberder verwachtingsbeeld zien. Consumenten zijn bezorgd over de inflatieontwikkeling en de arbeidsmarkt. En bedrijven zijn minder bereid te investeren door de toegenomen onzekerheid. Alles overziend verwachten wij weinig groei in de komende kwartalen. Als er meer duidelijkheid komt over de uiteindelijke invoertarieven, en als deze lager uitkomen dan op 2 april aangekondigd, kan een recessie worden voorkomen.

Groei Eurozone valt mee

De groei in de eurozone in het eerste kwartaal met 0,4% ten opzichte van het voorgaande kwartaal was een meevaller. Toch zijn er een paar redenen om aan te nemen dat dit groeitempo niet houdbaar is. Ten eerste ligt dit groeitempo boven het gemiddelde wat de economie van de eurozone op lange termijn kan realiseren. Ten tweede groeide de Ierse economie zeer sterk, terwijl de groei in Ierland volatiel is vanwege de grote invloed van fiscale constructies en bovendien nogal eens wordt herzien. Ten derde heeft een sterke uitvoer naar de VS naar alle waarschijnlijkheid bijgedragen. Dit, uiteraard vooruitlopend op de invoertarieven en dus van tijdelijke aard.

De invoering van die tarieven zal juist een rem zetten op de groei in de eurozone, al denken we dat dit beperkt kan blijven zolang de invoertarieven van 2 april, na de pauze, niet alsnog ingevoerd gaan worden. Maar net als in de VS neemt de bereidheid bij bedrijven om te investeren en nieuw personeel aan te nemen af. En het consumentenvertrouwen staat op het laagste niveau in ruim twee jaar. We verwachten dat het negatieve effect van de handelsoorlog in de eurozone kleiner zal zijn dan in de VS. De groei in de eurozone zal steun ondervinden van de fiscale plannen in Duitsland en de defensieplannen in het algemeen, maar de effecten daarvan zullen pas later in het jaar merkbaar worden.

China: handelsoorlog en structurele problemen

In het laatste kwartaal van vorig jaar en in het eerste kwartaal van dit jaar groeide de economie 5,4% op jaarbasis. Enige twijfel over de Chinese groeicijfers is terecht, maar dat de stimuleringsmaatregelen een effect hebben, is niet zo verrassend. Toch pakken deze maatregelen de structurele problemen nog niet aan. De subsidie voor consumenten ter vervanging van consumptiegoederen leidt tot meer vraag op korte termijn, maar het effect valt weg zodra de regeling stopt. De problemen in de vastgoedmarkt zijn wat afgenomen maar dit heeft nog niet geleid tot herstel van het consumentenvertrouwen.

Op dit moment geldt voor Chinese producten een Amerikaanse invoerheffing van 145%. Omgekeerd hanteert China een tarief van 125% voor Amerikaanse producten. De gevolgen hiervan beginnen al zichtbaar te worden. Havens in de VS melden minder inkomende producten vanuit Azië in het algemeen en China in het bijzonder. Er is melding gemaakt van een daling van de boekingen van containers met 60%. In de VS wordt al gewaarschuwd voor lege schappen in winkels voor producten afkomstig uit China. De uitvoer van China naar de VS bedraagt ongeveer 2,5% van de omvang van de Chinese economie. Dat is de afgelopen jaren afgenomen. Sinds de vorige keer dat Trump invoertarieven verhoogde, heeft China de afhankelijkheid van de VS afgebouwd. Enerzijds door nieuwe markten aan te boren, anderzijds door delen van de productie naar andere landen te verplaatsen.

Vooruitzichten

Voor de categorie aandelen handhaven we onze neutrale verwachting, vooral vanwege de onvoorspelbaarheid van de ontwikkelingen rond de handelsoorlog. Een positieve doorbraak kan immers leiden tot euforie op aandelenmarkten.

Voor staatsobligaties is onze verwachting positiever. Wij denken dat de Amerikaanse centrale bank (de Fed) de rente de komende maanden onveranderd zal laten. Voor Europa verwachten we op termijn nog verdere renteverlagingen vanuit de ECB. Voor kredietwaardige bedrijfsobligaties en bedrijfsobligaties high yield blijven we terughoudend als we vooruitkijken naar de mogelijke gevolgen van de handelsoorlog. De risicovergoeding is voor beide soorten te laag waardoor deze minder aantrekkelijk zijn dan staatsobligaties.

Geschreven naar de stand van zaken op 7 mei 2025.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. De waarde van je beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat je gaat beleggen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent en je laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vind je in de afspraken die horen bij de dienstverlening die je kiest of hebt gekozen. 

3.144.151.6