
Market Update Juli 2019
| VisieNa een mindere meimaand, was juni een bijzonder goede maand voor beleggers. Vrijwel alle beleggingscategorieën gingen omhoog. De toonaangevende index voor wereldwijde aandelen steeg in euro’s gemeten ruim 4%. In Amerika noteerde de S&P 500 Index met plus 7% de beste junimaand sinds 1955. Maar ook andere beleggingscategorieën deden het goed. High yield-obligaties en staatsobligaties van opkomende landen gingen respectievelijk met 2,6% en 2,7% omhoog. En ondanks de extreem lage rentes, wisten staatsobligaties van ontwikkelde landen een plus van ruim 1% te noteren.
Centrale banken weer op de voorgrond
De koersstijging van de staatsobligaties had vooral te maken met de aanpassing in het beleid van centrale banken. Zowel de Federal Reserve als de ECB voldeden aan de hooggespannen verwachtingen van beleggers door te hinten op renteverlagingen. De kans is erg groot dat de Amerikaanse centrale bank al in juli de rente voor het eerst verlaagt. Dat is bijzonder omdat nog niet zo lang geleden Fed voorzitter Jay Powell aangaf dat de rente juist nog verder omhoog moest. Deze flinke draai in het beleid, waarbij centrale banken wereldwijd er weer voor kiezen de economie te stimuleren, zien wij als positief voor de financiële markten, met name voor de categorie aandelen.
Ook de uitkomst van de G20 in Japan eind juni droeg bij aan een beter sentiment op de beurzen. China en de VS besloten om de handelsbesprekingen weer te hervatten met als doel tot een uiteindelijke overeenkomst te komen. Hoewel we in mei hebben gezien dat dit zeker geen garantie voor een goede afloop is, lijkt de druk van de ketel.
Noord-Amerika
De Amerikaanse economie is weliswaar aan het afkoelen maar ziet er nog altijd behoorlijk solide uit. Bedrijven zijn mede door de aanhoudende handelsoorlog voorzichtiger geworden, terwijl de consument vooralsnog blijft besteden. Lage werkloosheid en redelijke loongroei dragen positief bij. Wel geldt dat de Amerikaanse macrocijfers in juni over een breed front teleurstelden en dat we die ontwikkeling nauwlettend volgen.
Europa
De Europese economische groei is teruggezakt tot het lange-termijn gemiddelde. Het ondernemersvertrouwen wijst nog niet echt op een verbetering, maar het grootste deel van de afkoeling lijkt achter de rug. Italië heeft de begroting aangepast waardoor de kans op een nieuwe confrontatie met de Europese commissie is afgenomen. Brexit lijkt wat op de achtergrond geraakt, maar kan weer opspelen nadat de Britten eind juli een nieuwe premier kiezen.
China en opkomende landen
In China stimuleren de centrale bank en overheid de economie mondjesmaat, maar het effect op de groei is beperkt. De uitkomst van de handelsoorlog is belangrijk voor het toekomstige beleid.
Wat betekent dit voor onze visie op aandelen?
Door de huidige ontwikkeling rondom het handsconflict en het gewijzigde beleid van de centrale banken geven we een klein accent aan de categorie Aandelen. Binnen deze categorie geven we opkomende markten een iets lager dan gemiddelde weging, met China als klein accent. Ondanks de handelsoorlog verwachten we daar nog positieve effecten van de stimulerende maatregelen. Aandelen uit ontwikkelde landen geven we een iets hoger dan gemiddelde weging.
En wat is onze visie op obligaties?
De categorie obligaties geven we een lager dan gemiddelde weging. Staatsobligaties zijn zelfs bij negatieve rente in trek. Met het oog op de matige ontwikkeling van de Europese economie én de nieuwe houding van de ECB, verwachten we niet dat de rente snel zal stijgen. In onze visie geven we staatsobligaties een neutraal gewicht. Bedrijfsobligaties en high yield-obligaties geven we een lager dan gemiddelde weging. De risico-opslag en daarmee de rentevergoeding is laag en bij iets mindere economische ontwikkelingen kan deze zomaar stijgen. Daardoor kunnen de koersen van bedrijfsobligaties dalen.