Market Update Juni 2019

| Visie

Na vier maanden van stijgingen op de aandelenbeurzen, volgde in mei een daling. De brede MSCI Wereldindex daalde met 5,2%, de Nederlandse AEX-index met 5,4%. Niettemin staan wereldwijde aandelen nog steeds zo’n 10% hoger dan aan het begin van het jaar.

  • Share
Market Update

Lees de laatste update

Noord-Amerika

De handelsoorlog tussen China en de VS bepaalde het marktsentiment. Terwijl iedereen een handelsakkoord verwachtte, liet president Trump via Twitter weten dat er nog hogere heffingen komen en op meer producten. China reageerde een week later met extra heffingen. Onderhandelingen werden opgeschort en Trump en de Chinese leider Xi Jinping treffen elkaar pas weer eind juni op een G20 bijeenkomst.

Onverwachte wending

Beleggers reageerden geschrokken op deze onverwachte wending. In de VS daalden de aandelenmarkten meteen 5%. Beleggers zochten de ‘veilige’ obligatiemarkten op, waardoor de rente daalde. Het consumentenvertrouwen in de VS is nog steeds hoog door de lage werkloosheid en lage inflatie. Gegeven de ontwikkelingen verwachten wij vanuit de FED de komende maanden geen aanpassing van de rente, tenzij de handelsoorlog eind juni escaleert. Toch zijn beleggers nu al bezorgd dat de handelsoorlog effect gaat hebben op de economische ontwikkeling. De olieprijs daalde daarom meer dan 10%. In afwachting van meer duidelijkheid over de handelsoorlog verwachten wij toenemende beweeglijkheid op de markten.

Europa

Europese aandelen daalden eveneens, maar minder dan in de VS. Economische cijfers in Europa zijn nog steeds wisselend. De gevolgen van de handelsoorlog zijn ook hier merkbaar, met name in Duitsland. De uitslag van de Europese verkiezingen leverde geen extra koersbeweging op, net als de politieke onrust in Groot-Brittannië. Premier May zal begin juni vertrekken en haar opvolging kan een wending in het brexit-debat geven.

Opkomende markten en China

De hardste klappen vielen in mei bij de opkomende landen en dan vooral bij Chinese aandelen. Die waren dit jaar eerst zo’n 30% gestegen om in mei als reactie op de nieuwe ontwikkelingen rond de handelsoorlog met 13% te dalen.

Wat betekent dit voor onze visie op aandelen?

Door de huidige ontwikkeling rondom het handsconflict geven we een neutraal gewicht aan de categorie Aandelen. Binnen deze categorie geven we opkomende markten een iets lager dan gemiddelde weging met China als klein accent. Ondanks de handelsoorlog verwachten we daar nog positieve effecten van de stimulerende maatregelen. Aandelen uit ontwikkelde landen geven we een licht accent.

En wat is onze visie op obligaties?

Duitse staatsobligaties zijn als traditionele veilige haven in trek door de toenemende onzekerheid. Zelfs nu de rente onder de 0% staat. Gegeven de matige ontwikkeling van de Europese economie én een Europese centrale bank die ook weinig van plan lijkt te zijn, verwachten we niet dat de rente snel zal stijgen. In onze visie geven we staatsobligaties een neutraal gewicht. Bedrijfsobligaties en high yield-obligaties geven we een lager dan gemiddeld gewicht. De risico-opslag en daarmee de rentevergoeding is laag en bij iets mindere economische vooruitzichten kan deze zomaar stijgen. Daardoor kunnen de koersen van bedrijfsobligaties dalen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten